Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-15 14:15:00

Az éghajlatváltozás sem kíméli a világörökségi helyszínt

Vegyszerek okozzák a Nagy Korallzátony vesztét?

Komoly károkat okoznak a Nagy Korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint.

Az összeállítás alapján a kertészetek csaknem egy negyede és az állattartó gazdaságok tizenkét százaléka elfogadhatatlan módszereket alkalmaz.


Ördögi kör

A Nagy Korallzátony a világörökség része. Az elmúlt években az éghajlatváltozás okozta korallfehéredés súlyos csapást mért rá. Az ausztrál kormány által most első ízben készített vízminőségi jelentés alapján a mezőgazdaságból származó vegyszerek további veszélyt jelentenek az értékes élőhelyre – írta a BBC.

Még hatvan kilométerrel a parttól is találtak növényvédő szereket olyan koncentrációban, hogy az mérgező a korallokra. A súlyos árvizek és a Queensland északi részén február elején átszáguldó ciklon feltehetően még több szennyezőanyag kimosódását okozta a tengerbe.

Az agrárágazat képviselői azzal védekeznek, hogy a felmérés régi adatokon alapszik, és azóta jelentős változás történt a vegyszerfelhasználásban. A kormány egyetértett velük abban, hogy a gazdálkodók valóban környezetbarátabb módszereket alkalmaztak az utóbbi időben, de a ciklon aláásta törekvéseiket.

A természetvédők folyamatosan követelik, hogy a gazdálkodók kevesebb növényvédő szert alkalmazzanak, és szüntessék be bizonyos gyomirtók kijuttatását. A cukornádtermesztők ugyanakkor azzal érvelnek, hogy nincs más lehetőségük terményük védelmére.

 

mi, MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.