Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-12 09:00:00

Tömeges teknőspusztulás a Nagy-korallzátonynál

Újabb katasztrófákat okoz a klímaváltozás

Újabb megdöbbentő természeti katasztrófáról érkeznek a hírek az ausztráliai Nagy-korallzátonytól. Ezúttal többtucatnyi tengeri teknős tetemét vetette partra a víz.

A tudósok már évek óta figyelmeztetnek, hogy 2050-ig a Nagy-korallzátony jelentős része megsemmisülhet a légszennyezés okozta globális felmelegedés miatt. A páratlan természeti csoda, Földünk élő organizmusok által létrehozott legnagyobb építménye 350 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, s mintegy 2300 kilométer hosszú. A napokban közzétett, Townsville város partjainál és a közelben fekvő Magnetic-szigeten tapasztalt nagymértékű teknőspusztulás is a szakemberek aggodalmát támasztja alá, ugyanis egyes kutatók szerint éppen az éghajlatváltozás okozta a többtucatnyi tengeri teknős halálát.

Való igaz, hogy az utóbbi hónapokban az évszakhoz képest 4-5 fokkal is alacsonyabb átlaghőmérsékletet mértek a térségben. A szakembereknek egy másik csoportja pedig azt állítja, hogy a mostani katasztrófát főként a Queensland partjainál néhány hónapja keresztülsüvítő, ötös kategóriájú ciklon idézte elő, ami nagy pusztítást végzett a teknősök fő táplálékának számító tengerifű-állományban. A bajt fokozza, hogy a tengerifűtelepeknek négy évre van szükségük a regenerálódáshoz. Hogy mi lehet az igazság, azt a betegen partot érő teknősök jelenleg is tartó vizsgálata dönti majd el.

Az ausztrál természetvédők mielőbbi beavatkozást sürgetnek, mivel véleményük szerint az eddig felfedezett közel száz áldozatnál sokkal több állat pusztulhatott el észrevétlenül az elszigetelt partszakaszokon. A zöldek szerint ezt bizonyítja az a tény, hogy a 800 kilométerrel délebbi Glandstone kikötőváros környékén is találtak teknőstetemeket − számolt be róla a BBC hírportálja.


P. G.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.