Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-17 15:09:00

Máma már nem dagad tovább?

Új találmány: bőr alá fecskendezik az elhízás elleni szert

Elérkezik az a nap a nem túl távoli jövőben, amikor egy bőrünk alá fecskendezett hormongátló anyag megakadályozza az elhízást – legalábbis ezt ígérik egy, patkányokon és egereken végzett gyógyszerkísérlet kutatói.

A kaliforniai Scripps Kutatóintézetben a ghrelin nevű hormon felfedezését követően megkezdődtek a kutatások annak megoldására, hogyan lehetne hatni erre a hormonra orvosi eszközökkel annak érdekében, hogy az étvágy csökkenésével elérhető legyen a testsúly szabályozása. A kutatást végzők nemrégiben nyilvánosságra hozták: sikerült immár működő oltóanyagot kifejleszteniük. Azok az egerek, akik rendszeresen kapták az injekciót, lényegesen kevesebbet ettek és több kalóriát égettek el, mint a vakcinát nem kapott társaik.


Túlsúlyos egereken kísérleteztek

Az Amerikai Endokrin Társaság idei, 93. éves találkozóján Bostonban mutatták be a kutatási eredményeket. A kutatást vezető Dr. Mariana Monteiro , a portói egyetem docense nagy reményeket fűz a kutatás alakulásához.

„ A ghrelin működését gátló vakcina az elhízás kezelésében egy elfogadott, hatásos megoldást jelenthet – a megfelelő táplálkozással és életmóddal társulva” – nyilatkozta Dr. Monteiro. A portugál docens szerint egyelőre még nincs olyan emberi felhasználásra alkalmas testsúlycsökkentő a piacon, amely mellékhatások nélkül, hosszútávon alkalmazható lenne. Emlékeztetett rá, hogy bár sokáig biztonságosnak tartották a Merida nevű gyógyszert, tavaly, mégis betiltották Portugáliában, mert bebizonyosodott, hogy fokozhatja a szívroham és a stroke kockázatát. A Meridát évekig tesztelték egereken, sikeresen ment át az engedélyezési eljáráson is, ám a huzamosabb humán felhasználás során bebizonyosodott, hogy elfogadhatatlanul erős mellékhatásokkal járhat a szedése.

Az étvágyat szabályozó ghrelin nevű hormont 1999-ben fedezték fel. A ghrelin egy bélben növekvő hormon, amely a testsúly növekedését okozza, egyúttal felelős az étvágy erősödéséért, a kalóriák elégetéséért, az energialeadásért. A kutatások kimutatták, hogy bizonyos, az emésztőrendszerrel kapcsolatos műtétek, mint például a gyomorgyűrű beültetése – csökkentik a ghrelin hatékonyságát. „Éppen ez a tény az, ami arra biztatott bennünket, hogy hormonális működést sejtsünk a műtéti úton elért testsúlycsökkentés mögött is”– fűzte hozzá Monteiro doktor.

Az elhízott egerek mintegy 50 százalékkal fogyasztottak kevesebbet a vakcina beadása után. A három adag oltóanyag hatása 18 hónapig tartott – ez emberek esetében 4 évet jelent.
Monteiro csapata három dózist adott be átlagos súlyú és túlsúlyos egerek csoportjának, majd a sós vizes injekciót kapott kontrollcsoport eredményeivel összehasonlítva arra a megállapításra jutott, hogy a ghrelin működését gátló vakcina hatásosnak bizonyult az egereken végzett kísérletekben.
További kutatásokra van azonban szükség annak érdekében, hogy bebizonyosodjon, vajon a ghrelin hormon működésének akadályoztatása befolyásolja-e a szervezet egyéb részeinek működését hosszú távon.

 

Science Daily, Live Science

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.