Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-23 14:30:00

A sokat vitatott esszénusok keze lehet a dologban

Titokzatos szekta írta a Holt-tengeri tekercseket

A holt-tengeri tekercseket vélhetően az esszénus szekta tagjai írhatták, legalábbis erre mutatnak a nemrég feltárt bizonyítékok.

A tudósok véleménye megoszlik arról, hogy kik írhatták a holt-tengeri tekercseket, illetve hogyan kerültek a szövegek a ciszjordániai Kumránba. A régészek a holt-tengeri tekercsek mellett 200 textíliát is találtak, amelyek tulajdonságai talán megnevezik készítőiket és ezáltal a tekercsek íróit is. A kutatások szerint a textíliák vászonból készültek, ami azért különös, mert az ókori Izraelben inkább a gyapjút preferálták. Ami még különös, hogy az anyagokról hiányzik a díszítés, sőt, némelyiket ki is fehérítették, ami azért meglepő, mert abban az időszakban inkább az élénk színeket kedvelték az emberek. A kutatók szerint a textíliák természete azt mutatja, hogy az esszénusok – akik egy ősi zsidó szektaként vannak számontartva – vélhetően ezekre írtak néhány tekercset.


Nincs egyetértés

Természetesen nem mindenki ért egyet ezzel az elmélettel. Egy Kumránnál ásatásokat végző régész a LiveScence-nek nyilatkozva elmondta: a textíliák akár a római hadsereg elől menekülő jeruzsálemiektől is származhatnak Kr.u. 70-ből és valójában ők tették a barlangokba az anyagokat.


Vitatott iratok. Fotó innen

A kumráni tekercsek héber és arámi nyelvű írások gyűjteménye, amelyet 1947 és 1968 között tártak fel a régészek. A tekercsek túlélték a történelem viszontagságait, hiszen a júdeai-sivatag tizenegy barlangjában rejtették el őket Kr.u 68-ban a római hadsereg elől. A 900 tekercs óriási értékkel bír, hiszen általuk megismerhetjük a Jézus idejében élt zsidók és keresztények életét. A bőr- és papirusztekercsek a Krisztus előtti III. és az időszámításunk szerinti, a Kr. utáni I. század között keletkeztek. A zsidó és a keresztény vallás számára kiemelkedő a jelentőségük, mert közelebb visznek a Biblia korai változataihoz.

Ugyanott, ahol felfedezték a tekercseket 200 textíliát is találtak a régészek. Orit Shamir, az izraeli Régészeti Bizottság ókori anyagokkal foglalkozó kurátora és Naama Sukenik, a Bar-Ilan Egyetem végzős hallgatója összevetették a fehér textíliákat azokkal az anyagokkal, amelyeket az ókori Izraelben viseltek az emberek. Eredményeiket a holt-tengeri Felfedezések című folyóirat legújabb számában tették közzé.


Különbözni akartak

Shamir és Sukenik megállapította, hogy a textíliák vászonból vannak, holott inkább a gyapjú volt elterjedt anyag abban az időben Izraelben. Azt is megállapították, hogy az anyagokat eredetileg ruhának szánták, de később felvágták és kötszerként, valamint a tekercsek becsomagolására használták. Néhány textíliát kifehérítettek, sok anyagon pedig nem volt minta, pedig abban az időben a jeruzsálemiek előszeretettel dekorálták az anyagokat. Ezek alapján a két kutató megállapította, hogy a Kumrán térségében élő emberek egyszerűen öltözködtek. Elmondták: vélhetően azért öltöttek más jellegű ruhákat, mert különbözni akartak a római stílustól. Ez viszont nem jelenti azt, hogy szegény emberek lettek volna, csak kifehérítették a textíliákat. Vélhetően mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak.


Egyes elméletek szerint nem léteztek az esszénusok. Fotó innen

A tudósok véleménye megoszlik arról, hogy ki írta a holt-tengeri tekercseket, és hogyan kerültek azok Kumránba. Egyesek szerint a tekercseket a helyszínen írták, míg mások szerint Jeruzsálemben vagy Izrael más részén keletkezhettek. Kumránt Roland de Vaux tárta fel az 1950-es években, és arra a következtetésre jutott, hogy az esszénusok vallási szektája népesítette be a vidéket. Úgy tartotta, hogy az esszénusok írták a holt-tengeri tekercseket és rejtették az agyagedényekbe. A feltárás során medencéket is talált, amelyeket véleménye szerint rituális fürdőzésre használtak. Az „írószobában” pedig dupla tintatartókat is felfedeztek. De Vaux felfedezése nyomán a kutatók úgy gondolják, hogy nagjából 200 fős lehetett az ott élő közösség.

Yitzhak Magen és Yuval Peleg, az izraeli régészeti bizottság tagjai szerint legfeljebb néhány tucatnyi lakos élhetett Kumránban, és semmi közük nem volt a tekercsek keletkezéséhez. Állítják: a tekercseket Jeruzsálemből, a rómaiak elől menekülő emberek rejthették el a barlangokban.

Rachel Elior, a jeruzsálemi Héber Egyetem zsidó miszticizmussal foglalkozó professzora szerint az esszénusok nem is léteztek. Állítása szerint a 930 holt-tengeri tekercset jeruzsálemi papok írták, erre vall a szóhasználat.

A ruházatra vonatkozó kutatás azonban most megoldhatja a holt-tengeri tekercsek rejtélyét. Shamir szerint elképzelhetetlen, hogy a rómaiak elől menekülő emberek rejtették el a barlangban a tekercseket. Kijelentését arra a tényre alapozza, hogy ha tényleg jeruzsálemiek jártak volna a barlangban, akkor nem fehér, hanem színes anyagokat és más, díszesebb jellegű tárgyakat hagytak volna maguk után.

A két kutató, Shamir és Sukenik szerint a talált textíliák megegyeznek az esszénusok által viselt ruhák anyagával, így biztosra veszik, hogy ez a népcsoport írta – még ha részben is – a holt-tengeri tekercseket.


– mi (forrás: LiveScience)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.