Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-21 08:32:00

Értékes aranykincsek kerültek napvilágra

Szűz Máriás bélyeget találtak egy temetkezési helyen

Értékes és nagy mennyiségű aranykincset találtak bolgár régészek a fekete-tengeri partvidéken található Kaliakra-foknál folytatott ásatások során.

A Bolgár Tudományegyetem (BAS) szakemberei augusztus elején kezdték újra a munkálatokat a Kaliakra-foknál lévő Második Templom elnevezésű régészeti területen, ahol azóta húsz darab aranytárgyat – többségében ékszereket –, valamint ezüstből készült ékeket találtak.

A 12. és 14. századból származó aranytárgyak egy temetkezési helyen lapultak, ahol eddig 43 sírhelyet tártak fel a régészek. A legérdekesebb lelet egy aranyfülbevaló, amelyet két darab tökéletes gyöngyszem díszit – idézte a régészcsoportot vezető Boni Pertunovát a Standart News angol nyelvű bolgár hírportál.

A legértékesebb lelet egy Szűz Mária arcképével díszített bélyeg, amely egykori – tehetős és befolyásos – gazdájának monogramját is megőrizte. A szakértők szerint a rendkívül ritka és egyedülálló lelet azt bizonyítja, hogy az 5. és 6. századok során a helyiek rengeteg dokumentumot írtak és élénk levelezést folytatottak – közölték a szakemberek.

Az ásatási munkálatok a hónap végéig tartanak, mert még rengeteg feltárni való lelet pihen a több száz éves sírhelyek alatt.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.