Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-07 10:45:00

Még nincs magyarázat

Szenzáció: mínuszban is folyik a víz

Átlagos körülmények között a víz 100 Celsius-fokon forr, és nulla fokon fagy meg: egy svéd fizikusnak azonban most sikerült mínusz 130 Celsius-fokon, szélsőségesen magas nyomáson folyó vizet előállítani.

Ilyen formában akár más, hűvösebb klímájú égitesteken is előfordulhat víz – írta Ove Andersson, az Umea Egyetem kutatója az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) a Der Standard internetes kiadása szerint.

A víz folyékonyságát messze 0 fok alatt is meg lehet őrizni. Az úgynevezett túlhűtött víz a hőmérséklet csökkenésével sűrűbbé válik, míg a felmelegedéssel hígabbá. A svéd kutató kristályos jeget tett ki 1,3 gigapascal nyomásnak körülbelül mínusz 140 Celsius-fokon. (Egy GPa hozzávetőlegesen a légköri nyomás tízezerszeresének felel meg.) Ezáltal összeomlott a kristályos szerkezet, és amorf jég képződött, amelyben a vízmolekulák esetlegesen helyezkedtek el. A hőmérséklet mínusz 130 fokra való növelésével és a nyomás egy gigapascalra történő csökkentésével a jég lomhán folyó vízzé változott.

Ez a víz olyan, mint a normális víz, sűrűsége azonban 35 százalékkal nagyobb, a vízmolekulák pedig viszonylag lassan mozognak, a viszkozitása tehát magas – magyarázta Andersson. A normától való efféle eltérések évek óta ismeretesek, általános magyarázat azonban a mai napig nem született rájuk.

MTI

A kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.