Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-08 08:32:00

Az új felfedezéssel fenekestül felfordulhat az eddigi tudás

Sós vizet találtak a Marson?

A legújabb elmélet szerint tavaszonként sós víz folyik le a Mars lejtőin. Ha bizonyosságot nyer az állítás, akkor új irányt vehet fel a marsi élet utáni kutatás.

Az Arizona Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a marsi tavasz időszakában sötét csíkok jelennek meg a bolygó melegebb területeinek lejtős részein és állításuk szerint ez nem jelent mást, mint hogy igenis található víz a Mars felszínén. A Space.com-nek nyilatkozó Alfred McEwen kutató állítja, hogy ez a víz a máé, nem pedig a múlté.


Ott volt a szemük előtt

A Marson már eddig is találtak vízre utaló jeleket, többnyire jég formájában, de a mostani felfedezés az első, amely a folyó vízre ad bizonyítékot. Ha víz, akkor nagy valószínűséggel élőhelyként is szolgálhatott egykoron.

A műholdfelvételeken felfedezett különös vonalak miatt az Arizonai Egyetem egyik hallgatója egy algoritmust futtatott le a számítógépen, melynek célja a múlt (három év) és jelen változásainak azonosítása volt. A művelet nem várt eredményeket hozott, hiszen kiderült: a most észlelt sávok mérete nem azonos a korábban megfigyelt vonalakkal.

McEwen kutató szerint már korábban is fel kellett volna figyelniük ezekre a részletekre, hiszen mindvégig a szemük előtt voltak. A vonalak – amelyek több száz méter hosszúak és fél- illetve öt méter átmérőjűek – a Mars nyár legmelegebb hónapjaiban indulnak útnak a meredek lejtőkön, a tél közeledtével megállnak, tavasszal pedig újra útnak indulnak. Ha "földi fejjel" gondolkodunk, ez nem más mint az olvadás és a fagyás állapota.


Még mit hagyhattak ki?

A kutatók most azon tanakodnak, hogy ha ennyire szem előtt voltak az evidens tények, akkor még mi mindenen siklottak át. A tudósok úgy gondolják, hogy sós vízről lehet szó, mert az sokáig folyékony marad az édes vízzel ellentétben. A legrejtélyesebb talán az, hogy honnan is eredhet ez a víz, de a kutatók is egyelőre csak találgatnak. Származhat a légkörből lecsapódott párából, de a felszín alatti jégréteg kiolvadása is lehet.

McEwen elmondta: a tudomány jelenlegi állása szerint a marsi életet a felszín alatt képzelik el a kutatók, de ennek bizonyítása a ma használt műszerekkel kivitelezhetetlen, lehetetlen. A tudós azonban nem tartja kizártnak, hogy a most felfedezett vízfolyamokban csöppnyi életet találnak. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor bizony újra kell gondolniuk a kutatások irányvonalát.

Persze ezek csak feltételezések, McEwen is állítja, hogy csak találgatni tudnak a titokzatos Mars élővilágáról, vízkészletéről. A jelenlegi észlelés is csak találgatás, egyáltalán nem biztos, hogy sós vízről van szó. A csíkok csak bizonyos hőmérsékleten és szélességi fokokon indulnak vándorútra, közben meg világosodnak és sötétednek – legalábbis a képek tanúsága szerint.

Nagy várakozás övezi tehát a 2016-os ExoMars küldetést, amely talán lerántja a leplet a rejtélyről. A NASA és az ESA ( European Space Agency/ Európai Űrkutatási Hivatal) nyomgázokat keresne majd a Mars légkörében, de a sok fejtörést okozó vízkészlet is a kutatás körébe tartozik majd.

 

mi, space.com

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.