Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-01 16:06:00

Bepörgetett generáció

Sok kisgyerek koffeinfüggő

Az óvodások többsége a szülők számára észrevétlenül jelentős mennyiségű koffeint fogyaszt. Mindezt különböző élelmiszerek, üdítőitalok révén, melyeken a gyártó az apró betűs részben közli az összetevőt.

Habár a legtöbb szülő számára evidens, hogy a gyermeke nem ihat kávét, az iskolások, sőt óvodások túlnyomó többsége mégis annyi koffeint vesz magához naponta, amennyi egy felnőttet is felpörgetne. Szüleik pedig kétségbeesetten tárják szét a kezüket, miért nem alszik a gyerek…

Egy friss kutatás szerint az 5-7 éves gyerekek naponta átlagosan 52 milligramm koffeint fogyasztanak, a 8-12 évesek pedig már ennek a háromszorosát. A vizsgálatban 228 szülő vett részt, bevallásuk alapján kiderült, gyermekeik 75 százaléka naponta fogyaszt koffeintartalmú italokat. S  a gyerekek nagyrésze nem dupla capuccinót szürcsölt,  inkább üdítőitalokat.

Az energiaitalok minden eddigi terméknél több koffeint tartalmaznak

Tévedés volna azt gondolni, hogy a koffeint tartalmazó italok mind barna színűek, vagyis a kávé mellett csak a kóla jelenthet veszélyt. Nagyon sok az úgynevezett rejtett koffeintartalmú ital, melyről íze alapján, azaz anélkül, hogy elolvasná az apró betűs termékleírást, senki nem gondolná, hogy serkentőt tartalmaz. Sok csokoládéba, narancs ízesítésű üdítőbe, energiaitalokba és sportitalokba is adagolnak koffeint, még akár nagyobb mennyiségben is, mint amennyit a kóla tartalmaz – számolt be a US News magazin.

Egy népszerű, zöld tea ízesítésű energiaitalban például négyszer annyi a koffein, mint a kólában. De orvosságok és különböző gyógyfüvek is tartalmazhatnak rejtett koffeint, amelyeket főként felnőttek használnak rendszeresen, így rájuk nézve jelenthetnek veszélyt.

Az üdítőitalok azért sem ajánlottak a gyerekek számára, mert nagyon magas a cukortartalmuk, tápértékük viszont egyáltalán nincs. Persze, éppen cukortartalmuknak köszönhetően népszerűek a gyerekek körében, s ha az iskolában könnyen hozzájutnak, akár a szülők tudta nélkül rászokhatnak a koffeinre. S nagyon valószínű, hogy a rendszeresen üdítőitalokat fogyasztó gyerekek körében a nehéz elalvásért a koffein a felelős. De további, súlyosabb problémákat is okozhat.

A koffein-túladagolás enyhébb formában émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést és gyakori vizelési ingert okozhat, súlyosabb esetben azonban emésztési, szív- és légzési zavarok kialakulásához vezethet. Bár hazai adatok e téren még nincsenek, de intő lehet egy amerikai felmérés, amely szerint egy évben közel négyezer koffeinmérgezéses beteg kerül az ambulanciákra, s csupán egyharmaduk felnőtt. Ráadásul a túladagolt gyermekek közel fele 6 évesnél is fiatalabb.

Koffeint bármely ipari élelmiszertermék tartalmazhat

Míg a gyermekeknek a kis mennyiség is árt, a túl sok serkentő a felnőttek számára is káros, bár az átlagos koffeintartalmú italokból óriási mennyiséget kell meginni ahhoz, hogy komoly egészségügyi problémát okozzanak. Egy felnőttnek naponta 500 milligrammnál kevesebb koffein fogyasztása javasolt, ez legfeljebb 6 csésze kávét jelent vagy maximum két energiaitalt, hozzátéve, az energiaitalok egyes típusai dobozonként  298 mg koffeint  tartalmaznak. Kisgyerekek esetében már testsúly kilogrammonként 78 milligramm koffein is súlyos következményekkel járhat, ezért is fontos volna, hogy a szülők odafigyeljenek, valójában mit is isznak a gyermekek.

-mezovari-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.