Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-14 19:07:00

A következő években gyakoribb lesz a jelenség

Ritka intenzív napkitörés zajlott: hogyan hat a Földre?

Az elmúlt öt év legintenzívebb napkitörését figyelték meg a kutatók, akik szerint nagy szerencsénk, hogy a Nap túloldalán történt az esemény.

Joe Kunches, a Nemzeti Óceán- és Légköri hivatal tudósa (NOAA) elmondta: a Nap túloldalán történt kitörés hatásait alig lehetett érezni. A kutató azt is elmondta, hogy Ázsiában észleltek rövid ideig tartó zavarokat a rövidhullámú rádiós összeköttetésben. A tudósok legutóbb 2006 decemberében regisztráltak a mostanihoz hasonló erejű napkitörést.


Egyre több lesz

Kunches, a mostani eseménnyel kapcsolatban elmondta: fokozódik a napfolttevékenység, emiatt a következő öt évben gyakoribbak lesznek a napkitörések. A kedd reggeli kitörés igen erőteljesnek számít, a hivatalos adatok szerint X.6.9 erősséget mértek. Az X osztály a legerősebbnek számít, a C osztály gyenge (hatását nem lehet érezni), az M osztályba sorolt sugárzás már képes összekuszálni a rádióhullámokat és elektromos viharokat generálhat.

A tudosók szerint a mostani kitörés miatt nincs ok aggodalomra, mert az a Nap túloldalán történt. Az emberi szervezetre nem jelent veszélyt, de zavart okozott a kommunikációs eszközök működésében. A következő napkitörés várhatóan 2013-ban lesz, a tudósok szerint jóval erősebb lesz, mint a mostani.

Kunches elmondása szerint a kitörés következtében útnak induló részecskefelhő pár percen belül éri el a Földet, de a nagyobb „löket” három nap alatt érheti el bolygónkat. Egy ilyen sugárzás az áramellátásra és a légi közlekedésre lehet hatással, de a tudós szerint fel lehet készülni egy ilyen eseményre.

 

A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több tízmillió fok is lehet. Egy-egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot másodpercenként 1000 kilométeres sebességgel. Általában a napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta. A fler nemcsak a Napon, hanem egyes csillagokon is megfigyelhető (flercsillag).

 

mi, CSMonitor, MTI

A nyitókép innen

A videó innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.