Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-28 21:30:00

Haldoklik a Föld: nincs visszaút?

Rendkívüli időjárási események várhatók

2010 volt a legmelegebb és a legcsapadékosabb év, amit valaha feljegyeztek. Csökkent a jégszint a tengereknél, és sok helyen a szárazság pusztított.

Időjáráskutatók a 2010-es évet tartják a legszélsőségesebbnek az 1816-os Mount Tambora (Indonézia) vulkán kitörése óta. Akkor a világ jó részén lerövidültek a nappalok és egyáltalán nem volt nyár a Földön.


Ilyen még nem volt

Jeff Masters, a Weather Underground online időjárási honlap alapítója elmondta: a tavalyi évben tapasztalt időjárás furcsa kombinációkat hozott. Volt itt minden: óriási hőség, csapadékos időjárás, szárazság és hideg. Ilyen ezidáig még nem fordult elő az írott történelemben. Masters szerint a 2011-es forró nyár Texasban okozhat károkat, ahol már így is rendkívüli szárazság pusztít az állam területének 65 százalékán. Európára vonatkozóan azt mondta, hogy az elmúlt 100 év legmelegebb tavasza tombolt szerte a kontinensen, az Egyesült Államokban pedig az eddigi legszélsőségesebb tornádó-tevékenységeket rögzítették a viharvadászok. A sarkvidékek helyzete is igen aggasztó: ott rendkívül alcsony szintű jégréteget mértek.


Nincs kiút

Az amerikai és brit kormány tudósai szerint 2005 és 2010 voltak a legmelegebb évek, már ami a globális felszíni hőmérséklet-rekordot illeti. A kutatók ugyancsak a tavalyi évet kiáltották ki a második legrosszabb évnek a korallok kifehéredése miatt, amit egyébként a magas tengeri hőmérséklet okoz. A jelentésből az is kiderül, hogy rendkívül szokatlan erejű monszunok voltak Kínában és pusztító tornádók sokasága söpört végig az Egyesült Államokban. Néhány szélsőséges időjárási jelenséget az El Nino/ La Nina tornádók következményeiként emlegetnek, ezek ugyanis megmagyarázhatatlan hőmérséklet- változást okoztak a Csendes- óceánon, az Egyenlítő közelében. A tudósok viszont minimális 2010-es trópusi ciklon aktivitásról számoltak be.


Még mindig nem vesszük komolyan a klímaváltozást

Masters elmondta: a feljegyzések szerint 2010-ben 19 országban volt szokatlanul meleg időjárás, ez a Föld 20 százalékát jelenti. Hozzátette: a forróbb évek általában több nedves és száraz szélsőséges időjárási eseményt hoznak magukkal, mint a hidegebbek. Az egyre több energiapazarlás, hőfelszabadulás következtében óriási nyomás helyeződik az éghajlati rendszerre. Emiatt könnyen megváltozhat az adott térség hőmérséklete, és a 2010-2011-ben tapasztalt szélsőséges időjárás azt mutatja: nincs megállás a lejtőn, elkezdődött egy visszafordíthatatlan folyamat. Az időjáráskutató szerint a tavaly és idén tapasztalt időjárási végletek 20-30 év múlva normálisnak fognak számítani, de akkor már nagy valószínűséggel lesz ennél rosszabb is.

Az 1816-ban történt abnormális klímaváltozás hatására a globális átlaghőmérséklet 0,4- 0,7 Celsius-fokkal csökkent. Ez gyakorlatilag élelmiszerhiányt okozott az Északi féltekén. Úgy tartják, hogy a Mount Tambora (Indonézia) vulkán sorozatos kitörései okozták az időjárási anomáliákat. Ez a vulkánkitörés az eddig ismert legnagyobb erupció több mint 1300 éve.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.