Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-27 08:30:00

A globális felmelegedés veszélyes anyagokat sodort a természetbe

Rákkeltő anyagok szabadultak el az Északi-sarkon

Az Északi-sark olvadása révén mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek ezidáig jégbe voltak fagyva.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés hatására felszabaduló mérgező vegyi anyagok mértéke a sarkvidéki régióban ismeretlen, de annál nagyobb veszélyt rejt magában.


Rák és születési rendellenesség

Az olvadás hatására kiszabaduló anyagok alááshatják azokat a globális erőfeszítéseket, amelyek célja pont ezeknek a káros anyagok megfékezése. A globális felmelegedés miatti hirtelen olvadás olyan anyagokat szabadított fel, mint a DDT növényvédő szer, a lindán és klórdán (amelyeket egyébként a Rachel Carlson 1962-es Néma tavasz című regénye tett hírhedtté), a PCB ipari vegyi anyag és a gombaölő szerként ismert hexachlorbenzine (HCB).

Ezeket a szerves szennyező anyagokat (Persistent Organic Pollutants, POP) a 2004–es Stockholmi Egyezmény betiltotta, mivel tartósan megmaradnak a környezetben, nem beszélve egészségre ártalmas hatásaikról. Amellett, hogy rákkeltőek, születési rendellenességeket is okoznak. Hosszú évtizedek alatt bomlanak csak le, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt széles körben szétszóródhatnak és ezáltal felhalmozódhatnak egy–egy helyen. Az eddig jégbe fagyott mérgező vegyi anyagok most kiszabadultak, nyílt vízre kerültek.


 

Kanadai és norvég tudósok az Északi–sark levegőjét vizsgálva megállapították, hogy PCB és HCB van jelen nagy mennyiségben, és 2004 óta egyre csak növekszik ez az érték. Kutatásuk erdményét a Nature magazinban tették közzé. Hayley Hung, kanadai tudós, az Északi–sark levegőminőségét kutatási részleg tagjaként azt mondta: ez a felfedezés bizonyítja, hogy a mérgező POP anyagok nagy mennyiségben szabadultak fel. Szerinte ez csak a jéghegy csúcsa, a következő lépés az, hogy megtudják: mennyi mérgező anyag van jelen az Északi–sarkon, mekkora mennyiség szivárog ki, és milyen gyorsan. Hung azt is elmondta, hogy a lindán kivételével nem tudják, hogy a többi anyagból mekkora mennyiség szabadulhatott el.

Az eddig jégbe fagyott mérgező vegyi anyagok sorsa az Északi-sark felmelegedésének sebességétől függ. A kutatók azt is vizsgálják, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a vegyi anyagok kölcsönhatásba lépnek a hóval és az esővel. A POP–ok szétterjedése a táplálékláncot is veszélyezteti.

 

mi, Guardian

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.