Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-11 13:01:00

Amerika, a lehetőségek országa

Rabokkal, gyerekekkel kísérleteztek

Foglyokkal, pszichés betegekkel, beteg gyerekekkel kísérleteztek az Egyesült Államokban. A bioetikai bizottság a föltárt esetek kapcsán megfogalmazott ajánlásait hamarosan átnyújtja Barack Obama elnöknek.

Ha valakit szándékosan megfertőznek az orvosok, azzal a szakma egyik fontos etikai normáját szegik meg – mondta Arthur Caplan, a Pennsylvaniai Egyetem Bioetikai Központjának igazgatója, a bizottság egyik szószólója. Ez még akkor is igaz, ha a korábbi időszakokban máshogyan viszonyultak az orvosi kísérletekhez – tette hozzá Laura Stark, a Wesleyan Egyetem munkatársa. Hatvan-nyolcvan évvel ezelőtt ugyanis azt gondolták az emberek, hogy a nemzetért meg kell hozni bizonyos áldozatokat, így elfogadták, hogy kísérleteket végezzenek a társadalom jogfosztott tagjain, például foglyokon, nincstelen színes bőrűeken, mentális betegeken.


A rabokon végzett kísérletek a második világháború idején Amerikában is újra divatba jöttek: szövetségi szinten 1942-ben kezdődtek az emberkísérletek az Egyesült Államokban, amikor is férfi betegeket influenza vírusával fertőztek meg Michigan államban. A híradások a kísérleti alanyokról mint „gyenge és szenilis” betegekről számoltak be, s később már csak az eredményekről esett szó. Az egyik illinoisi börtönben pedig malária elleni gyógyszereket adtak be a foglyoknak azzal a céllal, hogy az így szerzett eredményeket a csendes-óceáni hadszíntéren harcoló katonák egészségvédelmében hasznosítsák.

Amikor fény derült a náci haláltáborokban végzett orvosi kutatásokra, a világ tekintélyes orvos-etikusai a Nürnbergi Kód nevű nemzetközi egyezményben fektették le az emberiességi alapelveket. Az amerikai kutatók azonban ezt önkényesen figyelmen kívül hagyták, mondván, a megállapodás csak a náci bűntettekre vonatkozik. Tették ezt azért is, mert az akkoriban óriási léptekkel fejlődő egészségügyi ipar sok tesztembert kívánt. Így történhetett meg, hogy a második világháború után a szövetségi államok mintegy felében engedélyezték a rabokkal való kísérletezéseket.


A feltárt esetek megdöbbentők: például 1957-ben az egyik marylandi börtön 23 rabját fertőzték meg az ázsiai influenza vírusával, gyógyszertesztelési céllal. De fény derült olyan esetre is, amikor gonorreával fertőztek meg férfi foglyokat, ráadásul érdemi eredmény nélkül. 1963-ban 19 embernek juttattak a szervezetébe ártalmatlan ráksejteket, hogy megfigyelhessék, hogyan reagál az emberi szervezet; 1963−1966 között pedig mentális gondokkal küszködő gyermekeket fertőztek meg hepatitisszel, hogy a gamma globulin hatékonyságát teszteljék rajtuk.

A kankót a Neisseria gonorrhoea baktérium okozza, mely nemi érintkezéssel terjed. Gyakori nemi betegség, megelőzése óvszerrel, monogámiával lehetséges.
Tripper, kankó (gonorrhea) Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
bőrpír és duzzanat, égő fájdalom, érzészavarok, viszketés, fájdalmas közösülés, férfiaknál húgycsőváladékozás, vörösség, duzzanat a húgycsőnyílás körül. Has és emésztő rendszer: az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom. Húgyrendszer:égő érzés vizelés során, gyakori vizelés, vizeléshez társuló fájdalom. Gyógyszerek: Korábban penicillin, majd fluorokinolon antibiotikumok, ma az egyre gyakoribbá váló antibiotikumokkal szembeni ellenállás miatt a cephalosporin antibiotikumokat (ceftriaxon) ajánlják.   Mindkét nemnél előfordulhat a fertőzés szétterjedése, hashártyagyulladás, ízületi gyulladás, torokgyulladás, csecsemőknél kötőhártyagyulladás.


Az ilyen és hasonló esetek nyilvánosságra kerülése a közvélemény egyre nagyobb felháborodását váltotta ki, aminek hatására az amerikai kormány sorra rendelte el a vizsgálatokat. Ennek kapcsán például a gyógyszeripar képviselői 1973-ban elismerték: azért használtak foglyokat a kísérletekhez, mert olcsóbbak a csimpánzoknál. A feltárt visszaélések után az amerikai kormány kitiltotta a gyógyszercégeket és más hivatalokat a szövetségi börtönökből.

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.