Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-09 20:30:00

Átlagosan kétezerévente következtek be a vulkánkitürések

Pusztító természeti csapást jeleznek a szakértők

Vulkánkitörésekre figyelmeztetnek a szakemberek a dél-ausztráliai Viktória állam nyugati részében és a szomszédos területeken, ahol a pusztító lávafolyamok több ezer ember számára jelentenének fenyegetést.

A Melbourne-i Egyetem földtudományi és műszaki karának szakemberei a legújabb kormeghatározási módszerek segítségével számították ki a régió úgynevezett monogenetikus - egyszeri kitörés eredményeként kialakult - vulkánjainak pontos korát, valamint a kitörések gyakoriságát, amelyek az adatok szerint nagyjából kétezer évenként „esedékesek”.

„A múltban átlagosan kétezer évente következtek be kitörések, így attól függetlenül, hogy a térség vulkánjai nem rendszeres időközönként aktivizálódnak, nagy esélye van egy újabb erupciónak” – idézte a Science Daily tudományos hírportál Bernie Joyce-t, az egyetem munkatársát. – Viszonylag kicsi és nagyon elszigetelt kitörésekről van szó, de típustól függően ezek több ezer ember számára jelenthetnek óriási fenyegetést.”

A kutatók az elmúlt években tüzetesen felmérték a Viktória állam nyugati részében, illetve a szomszédos délkelet-ausztráliai térségekben lévő, felszínre hozott törmelékanyagból és lávából felépülő vulkáni kúpokat, a lávafolyamok útvonalait és krátereket.

„A hosszan tartó és gyakran nagy kiterjedésű lávafolyamok több tíz kilométerre is eljuthatnak, ezáltal pusztító csapást mérhetnek a hidakra, az utakra, a vasúti sínekre, az elektromos és gáztávvezetékekre, illetve nyáron komoly tűzveszélyt képezhetnek a száraz területekre” – figyelmeztetett a szakember.

„Néhány esetben a növekvő magma összetalálkozhat a talajvízzel, amely gőzrobbanásokat idézhet elő. Ennek nyomán rengeteg hamu keletkezhet, lebénítva a vízi, vasúti és akár a légi közlekedést is” – tette hozzá Joyce, aki a Melbourne-ben megrendezett 25. Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Kongresszuson ismertette a vizsgálat eredményeit.


(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.