Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-11-26 11:11:00

Gyermekek halálát is okozza a cigarettafüst

Passzív dohányzás: több mint félmillió áldozat

Hatszázezer halálos áldozata van a passzív dohányzásnak évente - derül ki az első erre vonatkozó világméretű felmérésből. Az áldozatok egyharmada gyerek, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A 192 országban folytatott vizsgálat megállapítja, hogy a passzív dohányzás nagy mértékben emeli a hirtelen bölcsőhalál, a tüdőgyulladás és az asztma kockázatát. A passzív dohányzás okozhat elégtelen szívműködést , légúti megbetegedést és tüdőrákot is. A WHO-kutatás vezetője, Armada Peruga szerint az eredmények segítenek felismerni, hogy milyen nagy árat fizet az emberiség a dohányzásért.

A világszervezet kutatói szerint különösen nagy árat fizet az a 165 ezer gyermek, akik a dohányzással kapcsolatos légúti fertőzések következtében halnak meg, többnyire Délkelet-Ázsiában és Afrikában. Ezek a gyerekek mindenki másnál jobban szenvednek a felnőttek otthoni dohányzásának ártalmaitól. A fetrtőző betegségek és a passzív dohányzás halálos kombináció a számukra – mondta a kutatás vezetője. A felmérésből az is kiderül, hogy a másodlagos dohányzást elszenvedő gyerekek tüdeje sokkal lassabban fejlődik, mint a füstmentes otthonokban élőké.

Világszerte a gyermekek negyven százalékát, a nemdohányzó férfiak 33 százalékát és a nemdohányzó nők 35 százalékát érinti a passzív dohányzás . A tanulmány szerint a másodlagos dohányzás ártalmainak évente 281 ezer nő esik áldozatul. A világ nagyobbik részén ugyanis 50 százalékkal több nőt, mint férfit érint a passzív dohányzás.

(forrás:bbc)

m.h.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.