Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-04-18 22:11:00

Gyermekek rendelésre?

Örökbefogadás: legtöbben szőke, kékszemű gyereket akarnak

Amerikában nagy vihart kavar, hogy egyre több helyen genetikai vizsgálat előzi meg az örökbefogadást. A bioetikusok megosztottak a kérdésben, a Mindennapi által megkérdezett pszichológus megdöbbentően érvel.

Igen nagy etikai vitát kavarnak korunkban a genetikai tesztek. Egyre gyakoribb Amerikában, hogy az örökbefogadó párok így akarják elkerülni, hogy esetleg később derüljön ki a gyermek olyan örökletes betegsége, mint például a cisztás fibrózis vagy a Huntington-kór, ami egész életre meghatározza a gyermek egészségi állapotát, állandó gondozást igényel, és jelentősen rontja az életminőséget. A genetikai vizsgálatot rendszerint az örökbefogadó párok kérik.
 

Mint a piacon?

A bioetika képviselőit megosztja a jelenség. Az Amerikai Humángenetikai Társaság bár nem ellenzi az örökbefogadás előtti genetikai tesztet, ajánlásában mégis azt hangsúlyozza, hogy az eljárás során elsődlegesek az örökbefogadandó gyerek érdekei, tesztet csak diagnosztikai célból lehet kérni, azért nem, hogy az örökbefogadók válogassanak a gyerekek között azok szellemi vagy fizikai adottságai alapján.

A keresztény szervezetek álláspontja is e kérdésben egyértelmű. Az orvosetika és a keresztény erkölcsi felfogás alapján vizsgálva a fölvetett jogi és morális kérdéseket, több állásfoglalásban leszögezik, hogy a genetikai szűrés, felmérés, a klónozás, a testi sejtes és ivarsejtes génterápia csak akkor elfogadható, ha az orvos-kutató képes kellő alázattal segíteni, és nem akar teremtőként beavatkozni a természet rendjébe.
 
Egyes szakértők, akik ellenzik ezt a gyakorlatot, azzal érvelnek, hogy a vizsgálatokkal a gyermekeket puszta árucikké alacsonyítják, így az örökbefogadó párok „a piacon vásárolnak maguknak egészséges gyermekeket”. A genetikai tesztek diszkriminatívak is: hátrányosan érintik azokat a gyermekeket, akik nem teljesen egészségesek, esetleg valamilyen genetikai eredetű értelmi vagy fizikai fogyatékosságuk van. A gyermekvállalás, érvelt az előadó, minden esetben kockázatokkal jár; egy jó szülő nem elkerüli, hanem elfogadja a kockázatokat. Az örökbefogadás előtti genetikai teszt tehát ellentétes a gyermek érdekeivel, ezért jobb lenne korlátozni vagy betiltani az ilyen vizsgálatokat.


Mindenki jól járhat


Nem tudni, hogy az örökbefogadó párok valójában milyen célból kérik az örökbefogadás előtti genetikai vizsgálatot, de elgondolkodtató, hogy jó ötlet-e az ilyen tesztek engedélyezése. Egy bioetikus szerző szerint azonban ahhoz, hogy eldöntsük, érdemes-e korlátozni vagy betiltani az örökbefogadás előtti genetikai teszteket, érdemes lenne megvizsgálni, hogy nőtt-e az örökbefogadások száma a vizsgálatok elterjedése óta. Ha ugyanis e lehetőségnek köszönhetően több pár hajlandó gyermeket örökbe fogadni, akkor a kicsik érdekei nem sérülnek. Ha nő az örökbefogadási hajlandóság, azzal mindenki jól jár – vetik fel a vitapartnerek, hiszen minél több gyereket fogadnak örökbe, annál inkább érvényesülnek a gyermekek érdekei.

Egyes szakértők szerint nyomós érdek fűződik ahhoz, hogy − amennyire lehet − figyelembe vegyék az örökbefogadó párok elképzeléseit, hiszen minél jobban beilleszkedik egy gyermek a nevelőszülők családjába, annál sikeresebb lesz a nevelés. S ha ez az örökbeadási eljárás diszkriminatív, akkor a tiltás helyett jobb lenne legyőzni a társadalmi előítéleteket − tanácsolják szakértők.
 

Praktikus párválasztás

„Az ember, ha ösztönösen is, de válogat az utódnemzésre alkalmasnak ítélt személyek között” – fogalmazott kérdésünkre Gonzez Ilona pszichológus. Magyarázata szerint tinédzserkorban egészen más szempontok alapján választunk párt magunknak, mint felnőttkorban. Amíg a tizenévesek és a húszas éveik elején járó fiatalok inkább az éppen aktuális divat alapján válogatnak, és elsősorban a kortársak elvárásainak akarnak megfelelni, addig a gyermekvállalási korba lépők egyre inkább hosszú távú igényeiket tartják szem előtt a párválasztásnál.

A „partiképes” férfiak kiválasztásánál a nők döntő többsége praktikus szempontok alapján mérlegel, az egzisztenciális és családi körülmények mellett (tudat alatt) már arra is figyelnek, hogy a kiválasztott családjában lehetőleg ne bukkanjon fel örökletes betegség. A szakértő beszámolt arról is, hogy például volt olyan epilepsziás páciense, akivel – noha gyógyszereit szedve teljesen tünetmentesen élt − a barátnői rövid együtt járás után rendre szakítottak. Ma boldog, kétgyermekes apuka, mert megtalálta azt a nőt, aki megértette, hogy csak leánygyermeket vállalhatnak, mert csak így zárható ki nagy bizonyossággal a betegség öröklődése. A pszichológus megjegyezte azt is, hogy a spermabankokban komplex vizsgálatoknak vetik alá a donorokat, ami véleménye szerint ugyanúgy árucikké degradálja a gyermeket, mint az örökbefogadás előtti genetikai vizsgálat.  



Gonzez Ilona hozzátette: az örökbefogadás során az egyik legnagyobb félelem, hogy az adoptált gyermek egyfajta „időzített bombaként” működhet, vagyis nem tudni, mikor milyen testi-lelki betegség alakul ki nála. Természetesen az ismert apa és anya is hordozhat recesszív gének okozta kórformát, amire nem lehet felkészülni, de ennek jóval kisebb az esélye. Az örökbefogadást megelőző genetikai vizsgálat tehát akár ösztönzőleg is hathat a gyermekvállalás e fajtáját választó párokra.

A Mindennapi által megkérdezett szakintézmények és alapítványok illetékesei is azt mondták, az örökbefogadók igenis sok szempont szerint válogatnak a szóba jöhető gyermekek között. Molnár László, Budapest Főváros Önkormányzatának Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatának igazgatója korábban azt mondta: a legtöbben szőke, kékszemű gyermeket szeretnének „hazavinni”…

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.