Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-05 15:49:00

Nehéz kiütni a megamultit

Nincs meg a kóla receptje

Bár egy amerikai hírportál közreadta a fotót, amelyen kézzel írott sorokkal állítólag felfedték a Coca-Cola receptjét, sokak várakozásával szemben nem rendült meg a multicég.

A legutóbbi nemzetközi elemzések alapján úgy tűnik, a megamultinak szinte semmiféle üzleti kárt nem okozott a Coca-Cola állítólagos receptjének napvilágra kerülése, sőt az ingyen jött reklám még hosszú távon jól is jövedelmezhet. A termék másolására egyébként igen sokan vállalkoznak az új információk alapján, de a mamutcégnek nem kell félnie.
 

A recipe egy atlantai széfben van

Eredetileg borból és kokacserje levelének kivonatából készült a gyógyító nedű, de amikor 1885-ben Atlanta városa is bevezette a szesztilalmat, a márkát alapító patikus létrehozta az ital alkoholmentes, szénsavas változatát, amelyet 1886-tól forgalmazott. A Coca-Cola receptjét a szénsavas változat megszületésétől, 1886-tól hátpecsétes titokként őrzik egy atlantai széfben. És lényegében azóta próbálják fölfedni a titkát, megszerezni, kitalálni a receptjét – változó sikerrel. Ezt megelőzően 1993-ban terjedt el annak a híre, hogy megvan az összetevők és a mennyiségek listája, és az így kikevert ital hasonlít is az eredetire. A vállalat azonban mindmáig nem reagált a hírre, így a dolog annyiban maradt. A hagyomány szerint a cégnél csak két ember ismeri a receptet és a Coca-Cola Társaság 1892-es alapítása óta nemzedékről nemzedékre adják át a titkot.

Ami azt illeti, valóban nem könnyű dolog a mesterséges üdítőitalok összetételének elcsenése. Az 1970-es évek elején, amikor hazánkban is fogalmazni kezdték a népszerű osztrák üdítőt, a Traubiszódát, a kereskedelmi megállapodás megkötése után a magyar vegyészek bevallották, hogy elkezdték a szőlőital összetevőinek megfejtését, és 40 komponensig jutottak. Akkor még csak kutassanak – biztatták őket az osztrákok – merthogy a Traubi 130 alkotóelemből áll.

 

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.