Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-06 20:00:00

Belgium nagyságú is volt már

New York méretű jéghegy válik le az Antarktiszon

Hatalmas jéghegy válik külön a következő hónapokban az Antarktiszon, a kutatók szerint a folyamat természetes, ám mégis aggodalomra ad okot.

A Nyugat-Antarktiszon található Pine-sziget gleccserének hasadéka naponta két métert tágul, és ha így folytatja, akkor pár hónapon belül egy új jéghegy válik le belőle. A gleccseren 30 kilométer hosszan és 50 méter mélyen fut végig a repedés, és a tengerszint emelkedéséhez is hozzájárul. A gleccserszakadékot szeptember végén fedezték fel a kutatók, amikor az Antarktisz peremén bekövetkezett változásokat vizsgálták. Most a NASA DC-8 kutató repülőgépei figyelik a jelenséget.


Nem a legnagyobb

A megfigyelésben részt vevő tudósok szerint a 880 négyzetkilométeres jéghegy impozánsnak számít, de nagysága elmarad a történelem során feljegyzett jégdaraboktól. 1956-ban az USS Glacier jégtörő hajó legénysége egy Belgium-méretű jéghegyet figyelt meg az Antarktisz közelében levő Scott-sziget mellett.


A Pine-sziget felülnézetből.  Fotó innen

Hamish Prichard, az angliai Antarktisz-kutató csapat vezetője elmondta: a Pine-sziget gleccserének „veszteségei” vélhetően a legtöbbször járulnak hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez. Azt is elmondta, hogy hosszú távon, a Föld klímájának melegedésével aggodalomra is okot adhat a jégdarabok leválása.

Michael Studinger, a NASA IceBridge műveletének szakembere szerint ez természetes folyamat, amely ciklikusan ismétlődik. A szakember elmondta: legutóbb 2001-ben történt jéghegyleválás a gleccserről, és a kutatók már számítottak az újabb eseményre.


Visszafordíthatatlan?

A kutatók azonban a természetes jelenség mellett tisztában vannak azzal is, hogy az elmúlt 30-40 évben megnövekedett a szén-dioxid-kibocsátás, a klímaváltozás pedig valós jelensé, és ha így folytatódik, akkor már nem természetes módon fognak a jéghegyek keletkezni. A jégtakaró rohamos olvadásnak indulhat, amely a globális tengerszint drasztikus megemelkedéséhez vezet.

A Natural Geoscience lapban év elején közzétett tanulmányban kanadai kutatók állítják: ha 2100-ra stabilizálnák a szén-dioxid-kibocsátást, és szinten tartanák a globális átlaghőmérsékletet, akkor sem érne véget a folyamat. Állítják: az óceánok olyannyira felmelegedtek, hogy továbbra is melegítenék az Antarktisz körüli tengereket.

A kutatók előrejelzései szerint a tengerszintek globális felmelegedése 3000-re annyira elharapózna, hogy az Antarktisz szó szerint összeomlana.
 

– mi (forrás: csmonitor.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.