Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-08 14:30:00

Több millió tonna anyag lövell ki

Napokon belül hatalmas napkitörések lesznek

Csaknem maximális erősségűnek értékelt napkitörést észleltek a tudósok a napokban. Öt nap múlva a Föld szembekerül a legviharosabb napterülettel.

A napkitörés néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy a fölött. Hőmérsékletük több tízmillió fok is lehet. A Nap aktív régiója, amely az AR 11339 jelzést kapta, 80 ezer kilométer hosszú, vagyis több Földnyi területet lefed.

A „jóindulatú szörnyetegnek” is nevezett terület az amerikai szövetségi Űridőjárás-előrejelző Központ szerint a Nap legaktívabb régiója 2005 óta, és több tucat napfolttal is „büszkélkedhet”. E területen regisztráltak egy hatalmas napkitörést (flert), amit majdnem a legmagasabb X1,9-es kategóriába soroltak, ám az nem irányult a Földre. A tudósok szerint körülbelül öt napon belül a bolygó szembe kerül a „jóindulatú szörnyeteggel”, és két héten át néz majd farkasszemet a viharos régióval.

– Több aktív zónát is megfigyeltünk – emelte ki Joe Kunches, az Űridőjárás-előrejelző Központ szakértője. A flerrel majdnem egy időben ugyanis a Nap ellenkező oldalán koronakitörést észleltek, ami a Vénusz felé irányul, vagyis nem jelent veszélyt a Földre. Joe Kunches szerint a szembenézés csak napkitörés esetében okozhat zavarokat a Földön, a flerekkel felszabaduló elektromágneses energia gondokat jelenthet a villamosenergia-ellátásban és a műholdas összeköttetésben. Az elmúlt néhány évben a Nap 11,2 éves ciklusának passzív fázisában volt, csupán az utóbbi időben vált aktívabbá. A mostani ciklusban a szokásosnál kevesebb a napvihar, ám a dolgok megváltozhatnak.

Fler
A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy a fölött. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több tízmillió fok is lehet. Egy-egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot másodpercenként 1000 kilométeres sebességgel. A koronakidobódás a naptevékenység egyik megnyilvánulása: a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe. Ilyenkor több tízmillió tonna szuperforró gáz indul útnak. Amennyiben a szuperforró gáz kölcsönhatásba lép a Föld mágneses mezejével, geomágneses viharokat okozhat.
Forrás: Wikipedia


-mi-
nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.