Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-15 09:37:00

Egy pillanatnyi tisztaság és gyönyörűség

Misztikus fényjelenség Manhattanben: Stonehenge-effektus?

Amint a Nap egyvonalba ér a város felhőkarcolóival, ez olyan összhatást eredményez, ami a szemtanúk szerint emlékeztet a napfordulóra Stonehenge-ben.

Évente kétszer amatőr fotósok csoportosulnak a gondosan kiválasztott helyszíneken, hogy felállítva állványaikat lesben álljanak, és elkapják ezt a bizonyos naplementét, írja a BBC. Szerdán este, helyi idő szerint 20.25-kor, a híres kelet-nyugati fekvésű utcák hálózata által gondosan körülölelt naplemente olyan arany ragyogást eredményezett, amit a városlakók ritkán láthatnak.

Így néz ki a Manhattanhenge

A jelenség közben a Nap tökéletesen befészkeli magát a felhőkarcolók közti folyosókra, és megvilágítja az utcák északi és déli oldalát egyaránt. A Manhattanhenge kifejezést Neil deGrasse Tyson asztrofizikus alkotta meg 1996-ban Stonhenge nyomán, ahol a nap minden napforduló alkalmával egyvonalban áll a koncentrikus körben elhelyezkedő vízszintes kövekkel. Miutána kitalálta ez a szót, deGrasse Tyson publikálta az időpontokat a Természetrajzi magazinban.

Hasonló henge-jelenség előfordul más városokban is, ahol rengeteg felhőkarcoló és hosszú egyenes utcák vannak, így például Chicagoban, Montreálban és Torontóban. A Manhattanhenge kétszer figyelhető meg: májusban és júliusban, mindkét alkalommal két egymást követő este.

Misztikus fény az utcán

– Leírhatatlan az az érzés, majdnem olyan, mint ha egy napfogyatkozást látnál – mondja a Getty fotósa, Mario Tama, aki szerint az esemény alkalmat nyújt hogy megtapasztalhassuk egy pillanatra a tisztaságot és gyönyörűséget ebben a kaotikus világban. –  A manhattan-iek csapdába estek egy szigeten, ami tele van magas épületekkel, és ahol sokszor még az eget sem lehet látni. Ez egy fantasztikus pillanat. Ha kijössz a metróból a 34. utcánál, láthatsz 2-300 embert, akik fotóállványokkal rohangálnak az utcán. Általában ez csak akkor történik, ha forgatás vagy valami ilyesmi van, szóval ez tényleg fantasztikus - fogalmaz a fotós.

1811-ben Manhattan tervrajzában alapozták meg a város rácsrendszerét, amit 29 fokkal forgattak el a kelet-nyugati tengelyhez képest. Amennyiben Manhattan pontosan kelet-nyugati rácsozattal rendelkezne, Manhattanhenge bekövetkezne a tavaszi és az őszi napéjegyenlőségkor is.

-

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.