Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-17 07:51:00

Klímaterápia a modern gyógyászatban

Mi van a „jó levegőben”?

Európában évszázados hagyománya van a fürdő- és levegőkúrának. A hegyekben és a tenger mellett gyakran megtörténik az addig kilátástalannak tűnő gyógyulás.

A hegyi levegőben az oxigén nyomása és a hőmérséklet alacsonyabb, a hegyekben ugyanakkor gyakori a szél, valamint erőteljesebb az ultraibolya sugárzás. Tisztább a levegő, elenyésző a pollenkoncentráció, alacsonyabb a páratartalom. 

 A hegységi klímaterápia kedvező lehet a neurodermitiszes, szénanáthás, asztmás betegeknél. Az idült obstruktív légzőszervi betegségekkel kapcsolatban, mint például a dohányzás folytán kialakuló COPD, még nincs elég adat a terápia hasznosságáról. Figyelembe kell venni azt is, hogy a tengerszint feletti magasság növekedésével nő az ózonkoncentráció, bár ennek még vitatottak a hatásai. 

A neurodermitisz (allergiás ekcéma) krónikus, időnkénti fellángolásokban jelentkező gyulladásos, erős viszketéssel járó bőrbetegség. Nehezen kezelhető, örökletes hajlamon alapul. Az érintettek kétharmadának vannak allergiától(asztma, rinitisz, ekcéma) szenvedő rokonai. Gyakorisága a lakosság körében 5–15 százalék. A betegek 60 százalékánál a neurodermitisz már csecsemő- és kisgyermekkorban fellép, 20-30 százalékuknál gyermek- és ifjúkorban, 10-20 százalékuknál felnőttkorban jelentkezik.

A magashegységi napfénykúra elősegíti a pikkelysömör és csontritkulás gyógyulását is. A keringési betegek terhelhetőségét is kedvezően befolyásolja a hegyi klíma. Egy vizsgálatban megállapították, hogy azoknál, akik 1500 méter magasságban töltenek néhány hetet, javul a magas vérnyomás betegség és csökken a koleszterinszint, így a betegek hamarosan jobban érezhetik magukat.
 
Hűvös tengeri levegő

A hűs, szeles, páradús tengeri klímánál is számolni kell az ultraibolya-sugárzás növekvésével. Nincs hőség, alacsony a szálló pollen koncentrációja. Az ekcémát kedvezően befolyásolja a tengeri éghajlat, de az asztma és az idült obstruktív tüdőbetegségek – mint a dohányzásból eredő tüdőtágulás, a COPD – esetében csekély a közzétett adat. A szokványos légúti hurutok bizonyíthatóan gyógyulnak a jó levegő hatására. A pikkelysömör is jobban gyógyul és a szívbetegek terhelhetősége is javulhat, bár ez utóbbit nem a meleg éghajlatú Földközi-, hanem a hűvös Északi-tenger menti rehabilitációs intézményekben mutatták ki.
 


Az Északi tenger levegője bizonyítottan számos betegségre kedvező hatással van
 

A Kanári-szigeteken és Törökországban is érdemes nyaralniuk – ha megtehetik – azoknak, akik ekcémában vagy pikkelysömörben szenvednek.  Aki pikkelysömörben szenved jó eséllyel kilábalhat a betegségből a Holt-tengeri kúrának köszönhetően, e javallatnak amúgy évszázados hagyománya van. Az intenzív napsugárzás kedvezően hat a neurodermitiszre és a vitiligora (immunbetegség okozta pigmenthiányra), újabb tudomány adatok szerint a fibromyalgia és szemgyulladás is jobban gyógyul, ebben a betegségben fontosnak tartják a különböző algák szerepét is. Számos tanulmány támasztja alá, hogy a hegyi levegő, a Holt-tengeri kúra kedvező hatást gyakorol az allergiás betegségekre és a pikkelysömörre is. 


Dr. Becher Péter

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.