Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-23 19:30:00

Újabb elméletet döntöttek meg a tudósok

Melyik aszteroida irtotta ki a dinókat?

Mégsem a Baptistina aszteroidacsalád valamely tagja vétkes a dinoszauruszok kihalásában - bizonyította a NASA infravörös csillagászati műholdja, a WISE.

Így az őshüllőket kiirtó kisbolygó „személye” továbbra is rejtély marad. A kutatásról az Astrophysical Journalban jelent meg tanulmány.


Melyikük a ludas?

Az általánosan elfogadott elmélet szerint körülbelül 65 millió évvel ezelőtt egy nagy aszteroida csapódott a Földbe – az úgynevezett kréta-tercier kihalási esemény során a dinoszauruszokkal együtt több más életforma is eltűnt bolygónk színéről. 2007-ben földi telepítésű teleszkópokkal a látható fény tartományában végzett kutatások során felvetődött annak a lehetősége, hogy az esetleges bűnelkövető a Baptistina kisbolygó maradványai lehetnek – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.


Megtudjuk valaha, hogy mi történt? Fotó innen

Az elképzelések szerint Baptistina egy másik aszteroidába ütközött a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben 160 millió évvel ezelőtt. A kozmikus karambol törmeléke szétspriccelt, s a darabok egyike csapódott a Földbe, kipusztítva a dinoszauruszokat. A WISE adatai viszont a Baptistina „ártatlanságáról” tanúskodnak.

– A látható fény tartományában végzett megfigyelések alapján tévesen határozták meg a Baptistina korát – magyarázta Lindley Johnson, a NASA NEO (Near Earth Object), azaz földközeli objektumokat megfigyelő programjának vezetője. A WISE segítségével 2010 januárja és 2011 februárja között 157 ezer aszteroidát figyeltek meg, és 33 ezer új kisbolygót fedeztek fel. Míg a látható fény visszatükröződik az aszteroidáról, az infravörös csillagászati műhold a kisbolygó által kisugárzott fényt észleli, amelynek intenzitása az objektum méretével és hőmérsékletével függ össze. Így pontosabban megállapítható az égitest mérete.

A program keretében 120 ezer aszteroida méretét és fényvisszaverését mérték meg, köztük a Baptistina család 1056 tagjáét. Így megállapították, hogy az eredeti Baptistina kisbolygó legfeljebb 80 millió éves lehet, így törmeléke nem csapódhatott 65 millió éve a Földbe: ahhoz, hogy eljusson bolygónkhoz, több tízmillió évre lett volna szükség.

– A törmeléknek el kellett jutnia a kisbolygóöv úgynevezett rezonanciahelyeire, ahol a Jupiter és a Szaturnusz gravitációja pingpongozik az aszteroidákkal, kilőve őket a Naprendszer belső régiói felé – magyarázta Amy Mainzer, a tanulmány társszerzője.

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.