Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-06 18:40:00

A Columbia üzemanyagtartályát rejtette a tó

Megtalálták a lezuhant űrsikló egy darabját

A NASA megerősítette a hírt, miszerint a nyolc éve lezuhant Columbia űrrepülőgép egyik darabját találták meg egy texasi tóban.

Az amerikai űrkutatási hivatal közleménye szerint a 2003–ban lezuhant Columbia űrrepülőgép egyik üzemanyagtartályára bukkantak. A kelet–texasi, Nacodoches megyei rendőrség arra kérte fel a NASA-t, hogy azonosítsák a fémtartályt. A Columbia űrrepülőgép tizennyolc üzemanyagtartállyal rendelkezett.


A múlt egy darabja

A felfedezés annak köszönhető, hogy az aszály miatt jócskán leapadt Nacogdoches–tó felfedte a tragikusan lezuhant Columbia alkatrészét. A rendőrség fényképeket készített a tartályról, amelyeket továbbított a NASA–nak is. Lisa Malone, a floridai székhelyű Kennedy Űrközpont szóvivője elmondta, hogy a fényképek alapján a szakemberek azonosították a Columbia űrhajó darabját.

Az űrrepülőgép 84 ezer darabját eddig már megtalálták, és ha elkészülnek a kiemelési tervek, akkor a most megtalált üzemanyagtartály is a szomorú relikviák közé kerül.

 

A Columbia űrhajó 2003. február 1-én szenvedett balesetet, amikor már a Föld felé tartott. A tragikus balesetben hét űrhajos vesztette életét. A helyzet szomorúságát fokozza, hogy alig 15 perccel a landolás előtt hullott darabjaira az űrsikló a Föld légkörében. A videofelvételek alapján készült NASA-jelentés szerint a katasztrófát egy szigetelődarab okozta, amely levált a külső üzemanyagtartályról, a bal szárnyhoz csapódott, amely kilyukadt.

 

mi, news.yahoo.com

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.