Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-04-03 16:19:00

Csaknem 30 méterrel magasabbra kúsznak a növények

Megszöknek a növények a melegedés elől

Az emelkedő átlaghőmérséklet arra készteti a növényeket, hogy túlélésük érdekében nagyobb magasságokba, hűvösebb vidékre tegyék át élőhelyüket.

Jonathan Lenoir, a francia AgroParisTech munkatársa és csoportja tanulmányában 171, Nyugat-Európa erdőségeiben honos növényfajt vizsgált. A kutatók a növényfajok eloszlását hasonlították össze 1905 és 1985, valamint 1986 és 2005 között.

A felmérésből kiderült: hat nyugat-európai ország hegységeiben 1905 óta a növények évtizedenként átlagosan 29 méterrel kúsztak magasabbra. A francia kutatók az említett két időszakasz adatait a tengerszinttől 2600 méteres magasságig élő növényekre vonatkozóan elemezték. Úgy találták, hogy a vizsgált növényfajok mintegy kétharmadának, 171-ből 118-nak az élőhelye került nagyobb, 53-nak viszont kisebb magassági pontra 1905 óta.

 
Kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica)

A hét elején amerikai kutatók jelezték, hogy Kalifornia őshonos növényei szökhetnek meg a melegedés elől, alkalmasabb élőhelyet keresve. Feltételezésük szerint a következő száz év melegedő éghajlata és változó csapadékeloszlása arra késztetheti a növényeket, hogy északabbra vagy nagyobb magasságokba tegyék át élőhelyüket, rosszabb esetben pedig kihalhatnak.

A növények a túlélésükhöz és növekedésükhöz leginkább megfelelő, optimális körülményeket keresik, ezért vándorolnak odébb, amikor megszokott helyükön jelentősen megváltoznak a viszonyok. A költözéshez a szél segítségét veszik igénybe, mely magvaikat nagyobb magaslatokra juttatja – mondta Lenoir.


-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.