Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-15 22:00:00

Kihajtott egy szál virág

Mégsem pusztult ki a nőszirom!

A napokban kinyílott a nyíregyházi Sóstói-erdő legritkább, egyben legértékesebb növénye, a magyar nőszirom.

A magyar nőszirom rendkívül ritka, fokozottan védett növény, melyről évtizedeken át úgy tudtuk, hogy kipusztult a Sóstói-erdőből. Bár 2003-ban a nyíregyházi E-misszió Egyesület munkatársai újra fölfedezték két túlélő példányát, virágzására az elmúlt nyolcévben sem volt példa. 2011 májusának első hetében azonban váratlanul szirmot bontott az egyik példány. A húszforintos érmén szerepel ez a növény, így mindenki számára ismerős magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) kizárólag a Kárpát-medencében előforduló, Magyarországon csupán a Nyírség néhány pontján és az Északi-középhegységben élő fokozottan védett növényfaj.

A Nyírségben a ligetes, tisztásokkal tarkított tölgyesek növénye. Éppen azé az élőhelyé, amely a legnagyobb arányban szorult vissza az elmúlt 100 évben. A Sóstói-erdőben a XX. század első felében még valóságos mezőket alkotott,  elterjedésének azonban nem kedvezett, hogy élőhelyének jelentős részén a lesüllyedt talajvízszint miatt szárazságtűrőbb, illetve esztétikailag impozáns tájidegen fafajokkal (pl. akác, vöröstölgy, feketedió) történt az erdőfelújítás, de nagyon sok tövet a helyi lakosok ástak ki és vittek haza a kertekbe.

Ennek a különleges növénynek a már nem is remélt virágzása jelzi, hogy a Sóstói-erdő olyan jelentős és egyedi természeti érték, amely sokkal komolyabb védelmet és törődést igényel. A közelmúltban jelentős szemléletformáló és önkéntes erdővédelmi tevékenység indult meg, melyek eredményeként megszűnhetnek a nagy kiterjedésű tarvágások és csökkenhet a tájidegen fafajok aránya. Mindezek a tevékenységek kedveznek az erdő ritka, védett élőlényeinek. Egyes szakértők szerint szimbolikus értéke van, hogy a magyar nőszirom éppen 2011-ben, az Erdők Nemzetközi Évében borult virágba, azt remélik, hogy a megindult kedvező folyamatok eredményeként unokáink is gyönyörködhetnek benne.

mi/greenfo

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.