Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-17 10:14:00

„Súlyos" gondok az EU-ban

Megduplázódott az elhízottak száma

Az európai felnőttek nagy része túlsúlyos, túl sok gyerek dohányzik és túlsúlyos szintén, ami növeli a rák és a szívinfarktus kockázatát, mutatta ki egy legújabb jelentés.

Az Európai Unió felnőtt lakosságának 15 százaléka elhízott, vagyis arányuk az elmúlt 20 évben megduplázódott. Az elhízottak aránya országonként változik, Romániában és Olaszországban 10 százalék alatt van, Nagy-Britanniában, Írországban és Máltán pedig 20 százalék felett, derült ki az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentéséből. A 11-15 éves korú gyermekek közül minden hetedik elhízott vagy túlsúlyos a 27 országot tömörítő blokkon belül, és ez az adat csak növekedni fog. Az arány magasabb Dél-Európában, ott minden ötödik gyerek küzd súlyproblémákkal.

A túlsúlyos és elhízott gyerekek nagyobb eséllyel lesznek betegek később, szívbetegség, cukorbetegség, bizonyos daganattípusok, ízületi gyulladás, asztma alakulhat ki náluk, mely az életminőség romlásához és korai elhalálozáshoz vezethet. – jelentette ki a bizottság. Az elhízás mértékét a testtömeg-indexszel mérik, vagyis az egyén testsúlyát elosztják a méterben mért testmagasságának négyzetével.

 A 25 és afeletti érték számít túlsúlynak, a 30 feletti pedig elhízásnak az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint. Az Európai Unió területén minden ötödik 15 éves gyerek dohányzik. Nagy-Britannia, Bulgária, Dánia, Finnország és Litvánia kiskamaszai közül pedig 40 százalék ismerte el, hogy már legalább két alkalommal lerészegedett. Ezek a szokások a pszichoszociális károk mellett növelik a keringési betegség és a rák kockázatát, és ez egyéb társadalmi kihatásain túl, igencsak megterheli az európai egészségügyi ellátó rendszereket is.

Egy nemrég készített angol tanulmányból kiderült, hogy a túlsúlyhoz és elhízáshoz kapcsolható egészségügyi többletkiadások akár 70 százalékkal is emelkedhetnek a 2007 és 2015 közötti időszakban. "Mivel egyre nagyobb az igény a költségcsökkentésre több országban is, rövid távon az államok nehéz döntési helyzetbe kerülhetnek. Arra kényszerülhetnek, hogy csökkentsék a kiadásokat, más területektől vonjanak el pénzt, felemeljék az adókat vagy a társadalombiztosítási hozzájárulást." – írta a jelentés.
 

Az OECD friss jelentése szerint csaknem minden második magyar túlsúlyos vagy elhízott.

Az OECD országok körében végzett testsúly-vizsgálat szerint Magyarországon a férfiak 20, a nők 18 százaléka tekinthető elhízottnak. A férfiak 58 százaléka túlsúlyos, a nők körében ez az arány 48 százalék.

A jelentés kimutatja: Magyarországon a túlsúly a férfiak körében általánosnak mondható. Ugyanakkor a nők között az alacsonyabb iskolai végzettségűek esetében kétszer nagyobb az elhízás valószínűsége, mind a magasabb végzettségűeknél. A közép-európai régióból egyedül Lengyelország szerepel jobban hazánknál az elhízás tekintetében.
 


-nemesi-

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.