Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-07 17:43:00

Gyorsabban gyártják a csillagokat

Megdőlt az elmélet: máshogy növekednek a galaxisok

Mégsem gyakori a kozmikus kannibalizmus, melynek során a galaxisok behabzsolják az összes lehetséges csillagközi gázt és így növekednek – állítja egy új kutatás.

A Tejútrendszerhez hasonlatos galaxisok a csillagok, gázok és por gigantikus halmazából állnak. Az asztronómusokat viszont régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy vajon a távoli galaxisok, amelyek évmilliárdokkal korábban keletkeztek, miként biztosítják a csillagképzéshez szükséges üzemanyagot. A legelterjedtebb elmélet szerint ezek a galaxisok más galaxisokkal ütközve növekednek, „felfalva" e balesetek során keletkező „törmeléket" – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakemberei a NASA infravörös tartományban működő Spitzer-űrteleszkópja segítségével hetven olyan távoli és ősi galaxist vizsgáltak, amelyek a 13,7 milliárd éve bekövetkezett ősrobbanás után alig 1-2 milliárd évvel születtek. A csillagászok döbbenetére a vizsgált galaxisok 70 százalékának színképelemzése úgynevezett H-alfa sugárzást mutatott. (A közeli galaxisoknak viszont csupán 0,1 százalékát jellemzi a H-alfa sugárzás.). A H-alfa sugárzás forrása a hidrogéngáz, amelyet a csillagokból eredő ibolyántúli sugárzás hevít fel.

A H-alfa sugárzás magas szintje az erőteljes csillaggyártásról tanúskodik. Korábbi vizsgálatok, amelyeket ibolyántúli hullámhosszon működő teleszkópokkal végezték, hatszor „renyhébb" csillagképződést mutatott ki. A különbség azzal magyarázható, hogy a csillagközi térben lévő óriás mennyiségű poron csupán az infravörös hullámhosszon működő Spitzer-űrteleszkóp volt képes átlátni.

„Kutatásaink azt bizonyítják, hogy a távoli univerzumban a galaxisok ritkán növekednek ütközéses módszerrel, az e fajta kozmikus kannibalizmus nem túl gyakori. A tipikus galaxisok a gázok állandó folyamából táplálkoznak, és sokkal gyorsabban gyártják a csillagokat, mint eddig gondoltuk" – hangsúlyozta az Astrophysical Journal augusztusi számában publikált kutatást irányító Ranga-Ram Chary, a NASA Spitzer-Központjának asztrofizikusa.

MTI,mi

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.