Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-06 20:30:00

Húsz évig tartott a felújítás

Már lehet kopogtatni a Paradicsom kapuján

Reneszánsz remekművet restauráltak Firenzében. A Santa Maria del Fiore dóm keresztelő-kápolnájának híres Paradicsom kapuját húsz év alatt állították helyre.

November végétől a dóm múzeumában helyezik el a Paradicsom kapujának arannyal borított paneljeit. A felújított bejárat elemeit 2012. június 24-re rakják ismét össze a várost oltalmazó Keresztelő Szent János ünnepnapjára.


A víz tette tönkre

A több mint félezer éves kapu számára a múzeumban speciális üvegtékát építettek, amelyben megfelelő hőmérsékleten tudják óvni a világörökség részét képző műemléket – számolt be arról a firenzei sajtó. A Lorenzo Ghiberti alkotta Porta del Paradiso, a Paradicsom kapuja a rajta ábrázolt bibliai jelenetekről kapta a nevét.

Az 1425 és 1452 között készült kapu a firenzei dóm keresztelő-kápolnájának keleti, a székesegyház homlokzatával szemközti bejárata. A műemlék az Arno-folyó 1966-os áradásakor rongálódott meg. A Firenzét ellepő víz a Paradicsom kapu hat jelenetét sodorta magával, és súlyos kárt okozott a bronzkapu aranyborításában is. A restaurálás 1990-ben kezdődött, amikor a bejáratot a mai napig látható másolattal helyettesítették.

A toszkán műemlékvédelem reményei szerint hamarosan sor kerülhet a szintén Ghiberti alkotta északi és az Andrea Pisano domborműveivel díszített déli kapu helyreállítására is. Csak pénz kell hozzá – jegyezték meg az újságok arra emlékeztetve, hogy a Paradicsom kapu helyreállítását egy japán cég finanszírozta.


MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.