Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-24 06:30:00

Szent Júdás Tádé a kábítószer-kereskedők kedvence Mexikóban

Közéleti emberek is támogatják a Szent Halál tiszteletét

A drogháborúban fuldokló mexikóiak manapság olyan új szentekhez fohászkodnak, mint a Szent Halál vagy éppen Jesús Malverde, aki a XIX. században élt, és a bitófán végezte.

Mexikóban a látogató lépten-nyomon olyan oltárba ütközik, amelynek a tetején egy csontváz trónol, akire aranyszínű kapucnit és különböző gyöngyökből font ékeket aggatnak, kezébe pedig egy hatalmas kaszát tesznek. Ő a Santa Muerte, azaz a Szent Halál. Az oltárok körül a hívek szüntelenül hangosan imádkoznak, a csontvázat pedig csókolgatják.


Gyilkos beszélt a „szentről”

A National Geographic magazin legfrissebb számában a gyilkosságokért elítélt, El Nino nevű fiatalember nyíltan beszél az országában terjedő új kultusz szentjéről. A Santa Muerte akkor is veled lesz, ha már mindenki elfeledte a nevedet, akit a barátodnak hittél. Ő a legvédtelenebb és legelvetemültebb bűnösök oltalmazója és jótevője – mondja. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Iskola népi vallásokat kutató professzora, José Luis González viszont a drogbandák közötti, egyre véresebb harccal magyarázza az új „szent” születését. A válságos idők mindennapi feszültségei késztették az embereket arra, hogy szimbolikus alakokhoz forduljanak segítségért – magyarázza. Nők és férfiak egyaránt hisznek benne, az utcákon kívül az otthonokban is oltárt emelnek neki, a fiatalok többsége pedig a karjára tetováltatja a rémisztő alakot.

Nem tudni pontosan, de szóbeszéd tárgya Mexikó-szerte: a Szent Halál hívei állítólag gyakran emberáldozatot is bemutatnak, hogy súlyos bűneikért bűnbocsánatot nyerhessenek. A fiatal elítélt, El Nino sem árulja el, igaz-e ez, csupán annyit szögez le, hogy ha a „szent” teljesíti valakinek a kérését, akkor a csoda mértékével arányos jutalmat vár el. Santa Muerte kultusza annak ellenére terjed, hogy pár éve a mexikói belügyminiszter megtiltotta kultuszát, azonban minden hiába, a professzor elmondása szerint ma már számos közismert értelmiségi is hangoztatja, hogy a Szent Halál tisztelete nagyon is hiteles.


Mexikói Robin Hood

A másik rohamosan terjedő kultusz a narkósok védőszentjének tartott Jesús Malverde nevéhez fűződik. A legendák szerint a XIX. században élő zsivány a gazdagoktól elrabolta vagyonukat, és azt a szegények között osztotta szét. A mexikói Robin Hood végül rablásért és gyilkosságért a bitófán végezte. Kultusza 1976-ban kezdődött, miután teljesítette Eligio González kérését: a sofőrt rablók támadták meg, megkéselték, meglőtték, majd kifosztva az út szélén hagyták. Az áldozat ekkor Malverdéhez fohászkodott, akinek emlékét addig csupán egy kőrakás jelezte, ahol állítólag eltemették.

Eligio azonban megfogadta, ha Malverde megmenti az életét, kápolnát fog építtetni a „kegyes” bandita tiszteletére. Amint felgyógyult, így is cselekedett. A sofőr által szentnek tartott zsiványról viszont egyetlen kép sem maradt az utókorra, ezért González egy helyi képzőművésznek azt a megbízást adta, hogy a készítendő mellszoborban Pedro Infante sinaloai származású filmszínész és Carlos Mariscal helyi politikus vonásai ötvöződjenek. Az utóbbi évtizedekben Malverdét a mexikói drogbárók kikiáltották a narkó védőszentjének, és az országban számtalan kegyhelyet építettek a tiszteletére.

Félreértelmezett szent

Az országban Szent Júdás Tádé kultusza is terjed; a valóban szentéletű apostolt érdekesmódon a drogosok védőszentjeként tisztelik. Hogy miért? Erre Jesús García klaretiánus atya sem tudja a választ: − Annyi butaságot beszélnek az emberek! Egyesek szerint például a Tádé-szobor bal kezében tartott botot néhányan valamiért úgy értelmezik, hogy ez jelzi: a drogkereskedőkért tevékenykedik.
Azoknak, akik ismerik a mexikói kábítószer-kereskedelem történetét, feltűnhet egy különös egybeesés Szent Júdás Tádé és a kolumbiai Medellín város drogbárói között, akik különösen nagy becsben tartják alakját, ugyanis a kolumbiaiak 1980-ban a szent ünnepén, október 28-án terjesztették ki befolyásukat a mexikói drogkereskedelemre. Mind a katolikus, mind a protestáns felekezetek Mexikóban egyfajta feketemágiának tekintik Santa Muerte tiszteletét.


Parcsami Gábor
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.