Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-07 20:30:00

A Bahamákon is tilos a cápahalászat

Kínok közt pusztulnak el a megcsonkított óriáshalak

A környezetvédők emberfeletti munkájának köszönhető, hogy egyre több kormány tiltja meg a cápák kereskedelmi célú halászatát.

A napjainkban alkalmazott kereskedelmi célú cápahalászat kimeríti az állatkínzás fogalmát. Az elfogott állatok többségét, miután levágták az uszonyukat, visszadobják a vízbe, ahol kínszenvedések között pusztulnak el. Egyes becslések szerint évente nagyjából 73 millió cápát gyilkolnak le világszerte, csupán azért, hogy levágott uszonyaikból levest szolgálhassanak fel a kínai konyha kedvelőinek.

Legutóbb, februárban jelentette be a tokiói halászati hivatal, hogy a környezetvédők zaklatása miatt, biztonsági megfontolásokból felfüggesztették a déli-sarkvidéki bálnavadászatot. A sikert, a világ egyik legismertebb környezetvédője Paul Franklin Watson által vezetett Sea Shepherd szervezet érte el. Watson és emberei gyakran életüket kockáztatva erednek a kegyetlen cápa-, illetve bálnavadászok nyomába, hogy megakadályozzák őket embertelen tettükben.

Éjjel-nappal a cápavadászok nyomában vannak, és ha kell, bűzbombákkal ostromolják meg azok hajóit. A harcos környezetvédőkre a cápavadászok már nem egyszer tüzet nyitottak, hajóikat teljesen tönkretették, és nem egyszer csupán a véletlennek volt köszönhető, hogy nem követelt több emberéletet is. Az akciókról Watson filmeket is készít, amiből a világ megismerheti a kegyetlenkedő cápavadászokat. Ezért nem csoda, hogy a cápavadászok közül már többen is az életére törtek, és állandóan halálos fenyegetéseket kap.

A Bahamákon is többször „akcióztak” már a Sea Shepherd aktívistái, de mindeddig nem sikerült megfutamítaniuk a cápavadászokat. Nekik nem, viszont a Pew Environment természetvédelmi szervezetnek sikerült. Az amerikai székhelyű környezetvédő szervezet egy éve világ körüli kampányt indított a cápák megvédéséért. Kampányuk, illetve akcióik hatására a Bahamákat övező 630 ezer négyzetkilométernyi vízterületen a napokban betiltották a cápák kereskedelmi célú halászatát. Ezen kívül sikerült elérniük azt is, hogy ezentúl tilos az állatok értékesítése, illetve a belőlük készült termékek importja és exportja is. A szervezetnek nem ez az első sikere, hiszen a múlt évben az ő hatásukra csatlakozott Honduras, a Maldív-szigetek és Palau is a csúcsragadozók védelmezőinek táborához.

 

Egészséges cápapopuláció
A Bahamákon a turizmus a legjövedelmezőbb iparág. A turistaparadicsomokban rendszeresen szerveznek cápafigyelő merüléseket is, amelyek iránt a legnagyobb az odalátogatók érdeklődése. Ez nem csoda, hiszen a szigetekhez tartozó vizekben – a világ többi tengerével összehasonlítva – él a legegészségesebb cápapopuláció. A szakemberek szerint a mostani cápavadászat betiltása fontos a terület élővilágának megőrzése és az egyéb régiók újra benépesítésének szempontjából is.

 

P.G.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.