Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2012-01-07 09:00:00

A megbetegedések száma kevésbé csökkent, de a haláleseteké jelentősen

Kevesebb embert öl meg a rák

A rák elleni küzdelem sikeres: Amerikában egyre kevesebb ember hal meg ebben a betegségben a statisztikák szerint. A pozitív tendencia első számú oka, hogy egyre kevesebben halnak meg tüdődaganatban. Ugyanakkor a ritka rákfajták terjednek.

A rák elleni küzdelem már elért némi sikert, az American Cancer Society legfrissebb statisztikái szerint a rákos halálesetek száma Amerikában 2004 és 2008 között csökkent, a férfiaknál évi 1,8 százalékkal, a nőknél évi 1,6 százalékkal. A daganatos megbetegedések aránya a nők körében ebben az időben nem változott, a férfiaknál az arány évente 0,6 százalékkal csökkent.
Összességében a tüdő-, a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák a leggyakoribb ráktípus, melyek esetében csökkent a regisztrált halálesetek száma. A csökkenés 40 százaléka a tüdőrákból származó halálesetek számának visszaesésére vezethető vissza. Ez a csökkenő cigarettafogyasztással magyarázható, mert a tüdőrák különösen a dohányosokat támadja.

A halálozási arány csökkenése azt jelenti, hogy a kilencvenes évek kezdete óta több mint egymillió rákból adódó halálesetet előztek meg a társadalomban, különösen a férfiaknál. A rák kezelésében tett előrelépések és a korai felismerés lényeges elemei a pozitív változásnak. Ugyanakkor a szervezet úgy becsüli, hogy 2012-ben körülbelül 1,6 millió amerikainál diagnosztizálnak majd rákot, és közel 580 ezren fognak meghalni a betegségben.

Hasonló a trend Európában is

Az egyes daganatfajták terjedése az elmúlt tíz évben nőtt – állítja a jelentés. Ezek közé tartozik a hasnyálmirigy-, a máj-, a vese- és a pajzsmirigyrák, valamint a fekete bőrrák és a torokrák, ami a humán papillomavírus (HPV) terjedésével lehet összefüggésben. A kutatóknak nincs világos magyarázatuk a különböző rákfajták terjedésének növekedésére. Azt feltételezik azonban, hogy a túlsúly szerepet játszhat benne. Valamint a korai felismerés arányának javulása is szerepet játszik a szám növekedésben.

A rákos megbetegedésből származó halálozási arány az EU-ban is csökken, a kutatók elmúlt években közölt adatai szerint. A nyolcvanas évek vége óta az EU-ban a férfiaknál csökken a rákos elhalálozások aránya, a nőknél ez még korábban kezdődött” – állítja a tanulmány.

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.