Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-08 20:28:00

A bozon nélkül nem áll meg az elmélet

Keresik az isteni részecskét

A hírt, hogy megvan, genfi tudósok szivárogtatták ki, ám most megérkezett a cáfolat is.

Nemrégiben megkezdődtek a kísérletek a világ legnagyobb és legújabb részecskegyorsítójában a Genf mellett lévő részecskefizikai kutatóközpontban, a CERN-ben. A nagy hadronütköztetővel (Large Hadron Collider, LCH) végzett megfigyelésekből a tudósok reményei szerint az Univerzum kialakulásának és az anyag szerkezetének soha nem látott titkaira derülhetne fény.


Sohasem vizsgált energia

Az elmúlt évtizedekben a kutatók részecskefizikai kísérletek eredményeinek értelmezésére kidolgozták a Standard Modellt. A modell jól leírja e tudományágban az eddigi ma ismert tényeket. Akadt azonban a modellnek egy komoly hiányossága, hogy az egyik legfontosabb összetevőt még nem sikerült megtalálni, az úgynevezett Higgs-bozont.

A CERN új nagy részecskegyorsítója, a nagy hadronütköztető korábban sohasem vizsgált energiatartományt nyit meg a kutatók előtt. Az új kísérletek egyik fő célja mostanában ennek a régen keresett részecskének, a Higgs-bozonnak a megtalálása, megismerése. A „isteni részecskének" is nevezett Higgs-bozont már évtizedek óta keresik a fizikusok.

Elemi részecskék

Az elméleti fizikusok évszázadok óta kergetnek egy nagy ábrándot: olyan átfogó elméletet szeretnének alkotni, amelyben a természetben megfigyelhető valamennyi jelenség a lehető legkevesebb alkotóelemmel és a köztük fellépő, szintén minimális számú kölcsönhatással magyarázható.

Az alapvető kölcsönhatások, közvetítőik és az anyag elemi építőkövei a Standard Modell egyik eleme, a Higgs-bozon, nélküle az elmélet összeomlana. Nem csoda hát, hogy világméretű hajsza folyik utána. A derűlátók szerint már nem kell sokáig várnunk rá, a borúlátóbbak hozzáteszik: ha egyáltalán létezik...

 

A részecske, ami felelős a tömegért

Ez a részecske a közvetítője az úgynevezett Higgs-térnek és ez felelős a többi részecske tömegéért.  A Higgs-részecske nagyon ritkán két nagy energiájú fotonra is elbomolhat, legalábbis az elméleti modellek szerint.

A genfi tudósok korábban  kiszivárogtatott információi szerint most ezeket a jeleket látták. Ahhoz, hogy ebben a bomlásban biztosak lehessenek, rengeteg ismétlés szükséges. Így érthető, hogy a CERN vezetői inkább hallgatnak, és bíznak az időben, azaz abban, hogy mielőbb sikerül megismételni a „csodát”.

Másrészt azért is érthető az óvatosságuk, mert az elmúlt években már többször bejelentették az „isteni részecske” felfedezését, de mindannyiszor magyarázkodni kényszerültek. A legújabb hírek szerint azonban a másik, CMS detektor nem erősíti meg a mérési eredményeket. Sőt, eszerint, amit a Higgs-bozon jeleinek véltek, valójában mérések pontatlanságából eredő tévedés lehetett.

A CMS detektor eredményeit mindazonáltal még nem hozták nyilvánosságra. Hamarosan a fizikusok felülvizsgálják mindkét detektorból származó adatokat.

 -nemesi- 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.