Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-13 09:00:00

A Microsoft még soha nem beszélt erről

Isten mód a Windows 7-ben!

A Windows 7 operációs rendszer a megjelenése óta a legsikeresebb terméknek mondható a maga kategóriájában, felhasználók milliói használják világszerte. Nemrég előkerült egy egyszerű kód, amivel mi lehetünk a rendszer istenei.

Az egyszerűsített, modernizált kezelőfelület, valamint az asztal, és a tetszés szerint módosítható megjelenés már önmagában sokat elmond, de ami még fontosabb, hogy a Windows 7 által egy stabilabb, kezelhetőbb, és korszerű operációs rendszert kaptunk a korábbi Windows verzióknál, extra szolgáltatásokkal, mint például az asztali minialkalmazások (óra, időjárás, RSS feed), vagy a Dream Scene, ami animált asztali háttér használatára ad lehetőséget, és még lehetne sorolni.


Az operációs rendszer isteni felhasználója

A Windows 7-ben azonban van egy rejtett opció, a GodMode, azaz az "Isten mód". Ez teljes központi vezérlésre ad lehetőséget a rendszeren belül. Egyesek szerint a rendszer tervezői szándékosan tették bele ezt az opciót, hogy minden beállítás egyszerűen és struktúráltan elérhető legyen. Ez persze nem alátámasztható információ, de könnyen elképzelhető. Mindenesetre ezt a lehetőséget nem törölték a programból, így bárki számára elérhető, egy bonyolult kód beírásával, ami megtalálható a világhálón. Az, hogy honnan került nyilvánosságra a kód, rejtély. A legvalószínűbb, hogy egy bennfentes szivárogtatta ki, de a Microsoft hivatalosan eddig semmilyen formában nem nyilatkozott a dologról. Külön érdekessége a dolognak, hogy a jelek szerint Windows Vista (egy korábbi operációs rendszer) alól is működik, azonban annak csak a 32 bites változatánál. A 64-es összeomlik tőle, úgyhogy ott senki ne kísérletezzen vele.


A GodMode kezelőfelülete
 

A GodMode a következőképpen aktiválható: létrehozunk az asztalon egy új mappát, majd nyomban át is nevezzük a következőre:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Amint ez megvan, a mappa ikonja máris megváltozik (egy vezérlőpult-féle ikonra), rákattintva pedig máris hozzáférhetünk az "isteni" központi vezérlőpulthoz és annak a megannyi lehetőségéhez. Nagyon fontos, hogy aki nem akarja így megpiszkálni a rendszerét az ne használja ezt a lehetőséget, mert károkat is okozhat!

A Microsoft 2007-ben jelentette be, hogy a nem túl sikeres Windows Vista utódjának megjelenését három év múlva tervezik, ez a dátum 2009. október 22.-e volt. Azóta a Windows 7 a legsikeresebb rendszer lett az otthoni és a céges felhasználok körében. A Vistánál jóval kisebb rendszerigényének köszönhetőn népszerű lett a gyengébb PC-sek körében és egyaránt stabil alapot nyújt az erős, tuning hardverek alá. Hátránya, esetleg az, hogy csekély mennyiségű szoftver nem működőképes e környezetben, de erre is van megoldás! A virtualizációra képes processzorokon futtatható egy normál SP3-as Windows XP amely csak egy egyszeri telepítést igényel és máris elindíthatjuk, mint egy egyszerű alkalmazást.

Pusztai Dániel

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.