Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-04 11:30:00

Réz színezte be az ősmadár tollazatát

Ilyen köntösben pompáztak az ősmadarak!

Fémnyomok alapján rekonstruálták amerikai kutatók a dinoszauruszok korában élt ősmadarak tollazatának mintázatát.

Réznyomokat talált egy amerikai kutatócsoport (SLAC National Accelerator Laboratory) az egyik legősibb csőrös madár, a Confuciusornis sanctus 120 millió éves kövületében. A réz lényeges szerepet játszik a barna és fekete festékanyag kialakulásában.


A réz színezte be tollaikat

A kutatók speciális röntgentechnikával vizsgálták a kövületeket, eredményeiket a Science című folyóiratban tették közzé a Der Standard internetes kiadásának ismertetése szerint. Kimutatták, hogy a nyakon lévő pehelytollak, valamint a szárnyvégek és a két hosszú faroktoll végei több rezet tartalmaztak, ezáltal pedig valószínűleg sötétebbek voltak, mint a tollruha többi része.


Confuciusornis sanctus. Több millió éves titkát tárta fel
Fotó: australianmuseum.net.au

A réz az eumelanin festékanyag termeléséhez szükséges, amely többek közt az emberi hajnak, a hüllők bőrének és a madártollaknak a sötét színezetéért felelős. A Confuciusornis sanctus kövületén kívül a kutatók a Gansus yumenensis ősmadár több mint 105 millió éves fosszíláját is megvizsgálták, és ma élő madarak tollazatával hasonlították össze. A Confuciusornis sanctus kövületében cinket, rezet és kalciumot is kimutattak. Az egyik röntgenfelvételen például látszik a cink eloszlása a madár körüli kőzetben. Kalciumot többek közt a csőrben és a csontvázban találtak, ami a tudósok szerint jó állapotban fennmaradt csontszerkezetre utal. A speciális eljárás révén a kémiai elemek fluoreszkálni kezdenek, így válnak láthatóvá.

A kutatók korábban a kövületekben már találtak melanoszómákat, amelyekben a festékanyagok keletkeznek és tárolódnak. Alakjuk alapján következtetni tudtak az esetlegesen bennük rejlő színekre.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.