Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-12 16:00:00

Csontig hatoló hideggel küzdenek Dél–Amerikában

Hó esett a legszárazabb sivatagban

Furcsa játékot űz az időjárás Földünkkel: legutóbb az Atacama-sivatagban állt a feje tetejére a világ.

A világ legszárazabb területeként számon tartott dél–amerikai Atacama sivatagban hófúvások és 80 centiméteres hó sokkolta a helyieket és a turistákat. Az ott lakók szerint már hullott hó a sivatagban, de ez a mennyiség szokatlan azon a vidéken.


Feje tetejére állt a világ?

A BBC közlése szerint Argentínában és Uruguayban az elmúlt napokban négyen is életüket vesztették a rendkívüli hideg miatt, sokan maradtak élelem és ivóvíz nélkül, a mentőcsapatok pedig rendületlenül dolgoznak.

A MODIS Terra műhold felvétele megdöbbentő látványt nyújt: a sokszor csapadék nélkül is eltelő években most majnem egy méter hó hullott. Időjáráskutatók elmondták: vannak időszakok, amikor minössze egy milliméternyi csapadék esik az Atacama–sivatag jó részén, de találtak olyan folyómedret is, ahol 120.000 éve nem itatta nedvesség a talajt.


Hófoltok a világ legszárazabb területén. Fotó innen

Dél–Amerika jó részén farkasordító hidegek vannak, az emberek elképedve figyelik a történéseket. Brazília déli településein mínusz 3,8 Celsius fokot is mértek, de a forrósághoz szokott Rio de Janeiró-i lakosok is 12 Celsius fokot mérnek.

 

–mi, BBC–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.