Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-26 09:30:00

A tudós szerint csakis az űrben van esély a túlélésre

Hawking: másik bolygóra van szükség

Stephen Hawking, mind időnként úgy vallási, mind tudományos körökben kicsapja a biztosítékot, most újabb kijelentést tett: szerinte csakis egy másik bolygón maradhat fenn az emberiség.

Stephen Hawking asztrofizikus nem először hangoztatja, hogy csakis a világűr gyarmatosításával maradhat fenn az emberiség, de most műsora promóciója kapcsán is elmondta álláspontját az emberi faj megmaradásáról.


Önmagunkat pusztítjuk

A Teljesen új világ Stephen Hawking-gal című műsor vélhetően sok nézőt vonz majd a tévék elé, ami nem is csoda, mert a nagy-britanniai tudós megosztó személyiség, emellett rendre ujjat húz a vallási vezetőkkel is.

Mint arról már írtunk, Hawking a Mennyországot is tündérmesének tartja, állítása szerint a legújabb kutatások bebizonyították, hogy nem szükséges egy olyan felsőbbrendű teremtmény létezése, amely ezt az egészet létrehozta – utalva ezzel a „Big Bang” teóriára. A tudós azt is elmondta, hogy nem hisz a Mennyországban, és ennélfogva Pokolban sem. A dolog érdekessége abban áll, hogy a tudós tavaly megjelent A nagy terv című könyvében nem tartja szükségesnek Isten létezését, viszont Az idő története című, 1988-ban megjelent könyvében még hitt benne.

Az asztrofizikus Lou Gehring szindrómában szenved, amely megakadályozza őt a mozgásban és beszélni sem tud. Ennek ellenére brilliáns elme, és folyamatos kutatómunkát végez a Cambridge-i Egyetemen. (Kerekesszékén található számítógépét egy manuális eszközzel irányítja, de az fej- és szemmozdulatokkal is vezérelhető.)


Súlytalanság. Fotó innen

Hawking szerint az elkövetkezendő száz évben az emberiségnek élhető bolygók után kell néznie, mert a Föld már nem lesz elég. Az emberek agresszivitása, a népességnövekedés és a véges környezeti erőforrások arra késztetik majd őket, hogy a világűrben találjanak menedéket. A tudós figyelmezetetése pont akkor jön, amikor az űrkutatók teljes gőzzel azon dolgoznak, hogy önálló bázisokat hozzanak létre a Holdon és a Marson.

Az új világok létrehozása a világűrben enyhén szólva is a felhőkben járó javaslat, főleg ha a gazdasági világválságot vesszük alapul. Egy-egy ilyen Földön kívüli metropolisz létrehozása emberi ésszel fel nem fogható összegbe kerülhet, nem beszélve arról, hogy meg sem találták még ezt a helyet. Azonban Hawking szerint ha a háborúkra fordított összegeket az új világok keresésére és megteremtésére fordítanák a világ vezetői, akkor nem lenne most miről beszélni.

– mi (forrás: examiner.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.