Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-11 21:05:00

Katasztrófát okozhat a következő gátszakadás

Hatalmas ciánveszély a Fekete-tengeren

Ciánszennyezés veszélye fenyeget egy török ezüstbányánál. Az anatóliai Kütahya tartományban található három szakaszos gátrendszer két gátja a napokban átszakadt. Egy következő esetén a méreg a Fekete-tengerbe is bekerülhet.

Egy törökországi ezüsbányánál gátszakadás történt. A katasztrófa folytán a gátrendszerben található 15 millió köbméter cianid kijuthat a környezetbe is. Ez a mennyiség 150-szererese a hazai tizenegy évvel évvel ezelőtti nagybányai ciánszennyezésnek.

Az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó három szakaszból álló gátrendszer érintett gátja az anatóliai Kütahya várostól 34 km-re levő Gümüş falu közelében található.  A cég munkásai azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a cianid tartalmú anyag bejutását a gátrendszer legalsó részébe, ahonnan az kijuthatna a környezetbe is. A helyi környezetvédők aggódnak és a Török Mérnöki és Építész Szakszervezet (TMMOB), Környezetmérnöki Kamara és a Greenpeace is  követeli az üzem azonnali, teljes mértékű leállítását.

A szervezetek értesülései szerint azonban a bánya vezetősége úgy döntött, hogy nem állítják le az üzem minden tevékenységét. A TMMOB szerint a cianid felhasználásával történő bányászat minden esetben rendkívüli kockázatot és pusztulást von maga után. A környezetvédelmi minisztérium szerint mindeddig még nem történt cianidszennyezés.

Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke a helyszíni szemle után úgy nyilatkozott, hogy egy esetleges katasztrófa következményei beláthatatlanok lennének. Minden attól függ, hogy a gátrendszer alsó darabja kibírja-e a rá nehezedő terhelést. Amennyiben átszakadna a legalsó gát is, többszázan meghalhatnának, és ez véget vetne a földművelésnek is a térségben. Taşdemir a lakosság mielőbbi kitelepítését sürgeti. A résztvevők megemlítik, hogy az eset jelentősen emlékeztet a tizenegy évvel ezelőtti magyarországi ciánszennyeződésre, és halpusztulásra.

A vállalatának elnöke, Vahit Yıldız ugyanakkor tagadta a veszély mértékét. Új gátat építenek, és a cianid tartalmú iszapszerű mellékterméket, a zagyot átrakják abba. A lakosok azonban nincsenek meggyőződve arról, hogy ez lenne a megfelelő megoldás, ugyanis aggasztónak találják, hogy a legalsó gát három óránként egy centimétert halad előre. Egy hónappal ezelőtt már volt szivárgás, és akkor további négy vagy öt méterrel toldották meg a gátat.

Tahir Öngör geológus mérnök szerint a harmadik gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A legrosszabb esetben a cianid- és nehézfémtartalmú zagy a Sakarya folyón keresztül akár még a Fekete-tengerbe is bekerülhet. Az előrejelzések szerint ugyanis a következő három napban jelentős, a sokévi átlagnál ötször több eső várható Kütahya tartományban, amelynek következtében a cianid tartalmú zagy túljuthat a gáton, ezzel komoly ciánszennyezést okozva a térségben. Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke ezért a környék azonnali kitelepítését sürgeti. 

 

-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.