Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-14 09:10:00

Néhány megfigyelés a Bibliáig vezethető vissza

Hat időjóslás, amit a tudomány is igazol

Néha nagyon jól jönne, főleg kirándulás vagy fesztiválozás előtt megjósolni, hogy milyen lesz az időjárás. A népi megfigyelések segíthetnek.

A régi népi, időjárásra vonatkozó hiedelmek fantáziadús folklórnak tűnhetnek, de sokszor megállják a helyüket. Van néhány időjárás–előrejelző mondás, amelyet a meteorológia tudománya is alátámaszt.


Valóság vagy mendemonda?

Néhány régi időjárás megfigyelés egészen a Bibliáig vezethető vissza. A gazdálkodók és a tengerészek viszont a legjobb népi időjósok, hiszen az ő munkájuk nagyban függ a természet szeszélyeitől, emiatt pedig vaskos tapasztalat–csomagot állítottak össze több száz év alatt. Az égi jeleket ősidők óta feljegyzik, hiszen ezekre alapozták és alapozzák ma is az emberek a mindennapi életüket.

Az időjárás–előrejelzések a szuperszámítógépek korában is igazi kihívást jelentenek a meteorológusoknak. A népi megfigyelések által tisztább képet kaphatunk, mint azt valaha is gondoltuk volna. Az évezredek során az emberek megtanulták dekódolni a jeleket és nemzedékről nemzedékre vándorolt ez a tudás. Először szájhagyomány útján, majd az írástudás elterjedésével dokumentált formában is terjedt.


Hat tutibiztos előrejelzés

Sok régi népi időjárás–megfigyelés bizonyult félszegnek, de íme hat, meteorológiailag is alátámasztott időjós mondás:

1. Vörös ég éjjel a pásztor örömére, vörös ég reggel a pásztor figyelmeztetésére

A bíborszínű naplemente (a nap körüli elszíneződés, nem a felhőké!) jelzi, hogy száraz, csapadékmentes jó idő van kilátásban. A vörös reggel azt jelzi, hogy a nap alacsony szögben kelt fel és a közelgő esőfelhőkre vetülve jelzi: front közeledik nyugat felől.

2. A háromnapos eső kiüríti az eget

Egyszerű a magyarázat: a heves esőzések nem tartanak sokáig. Ez persze nem jelenti azt, hogy a rossz idő is ennyi idő alatt szűnik meg, de a zuhogó eső soha nem tart tovább három napnál.


Eső után mindig kisüt a nap. Fotó innen

3. A keletről fújó szél sem embernek, sem állatnak nem jó

A nagy–britanniai és nyugat–európai emberek hiedelmén alapul ez a népi mondás. Eszerint az Oroszországban és Kelet–Európában tomboló zord tél hatása érződik a jeges szelek által.

4. Reggel hegyek, délután szökőkutak

A reggelre felgyülemlő felhőkből (ezek a hegyek) gyakran alakulnak ki esőzések délutánra, főleg a nyári időszakban.

5. Ha a Holdnak „udvara” van, akkor hamarosan eső vagy havazás várható.

Az időjárási frontok minden formában, méretben és sebességben  „közlekednek” az égen. Egy dolog közös bennük: a szerkezetük. A front vonalát gyakran lehet látni a távoli horizonton, vagy magasan az égen, jóval az eső érkezése előtt. A felső réteg vékony jégkristályokból áll, amelyet a meteorológusok cirrostratus-nak neveznek. A jégkristály–réteg egy optikai jelenséget, a Holdkoronát hozza létre. Innen származik a népi megfigyelés, hogy az eső már úton van.

6. Hideg éjszakán ragyognak a csillagok

A tiszta égbolt hideg levegőt jelez. Mivel a felhők takaróként borulnak a Földre és távozásukkal a föld hője is elillan. Emiatt lesz hideg idő.

 

– mi, BBC –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.