Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-08 07:11:00

Az egészséges bőrszínért nagy árat kell fizetni

Halálos is lehet a szolárium

A szolárium nemcsak az egészséges külsőt sugárzó barna bőr divatját szolgálja, a fiatalok gyakran használják különböző bőrbetegségek gyógyítására is. Ez igen veszélyes is lehet.

A rákkockázat legmagasabb kategóriájába sorolták a nemzetközi szakértők a szoláriumot és az ultraviola sugárzás minden egyéb fajtáját. A közzétett új elemzés húsz tanulmány megállapításait összevetve leszögezte, hogy a harminc év alatti szoláriumozók körében 75 százalékkal ugrott meg a bőrrák kialakulásának kockázata.
A Lancet Oncology című orvosi folyóirat online cikkét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szaktanácsadójaként működő lyoni Nemzetközi Rákkutatásai Hivatal munkatársai publikálták.

A szolárium az UVA tartományban sugároz, ami ugyanúgy károsítja a bőr mélyebb rétegeit, azok idő előtti öregedését és szárazságát okozva, mint a napból jövő ultraibolya sugárzás hasonló tartománya. A szoláriumozás egyéb veszélyeket is rejt magában: kötőhártyagyulladás alakulhat ki, a higiéniai előírások betartásának mellőzése következtében pedig akár különböző fertőző betegségekkel is gazdagodhatunk (ez bármilyen fertőzés lehet, legnagyobb esélye mégis a bőrfertőzéseknek van, mint például a bőrgomba).

De a szolárium nemcsak önmagában és hosszabb távon veszélyes. Az Indianai Orvosi Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke által végzett vizsgálat szerint a szolárium többet árthat, mint használói gondolnák. Főként, ha önmaguk diagnosztizálta bőrproblémáik kezelésére használják az UV sugárzást.
 
– Néhányan bőrproblémáik öngyógyítására használják a szoláriumot. Ha a bőrbetegség ekcéma vagy pszoriázis, segíthet is az UV sugárzás, ám abban az esetben, ha a rendellenességet gyógyszerallergia okozza, veszélyes lehet. – mondja Jeffrey B. Travers professzor, az Archives of Dermatology online számában publikált tanulmány vezető szerzője. 



A vizsgálat beszámol egy betegről, aki ibuprofen által okozott enyhe allergiás bőrkiütéseinek kezelésére szoláriumba ment. Az UV-sugárzásnak kitett bőrfelületen toxikus bőrelhalás alakult ki, súlyos hólyagosodással. A beteg vérnyomása leesett és kiütései szétterjedtek. A betegség akár életveszélyes is lehet, a bőrön kívül egyéb szöveteket is megtámadhat, vérzést, légzési elégtelenséget, látászavart és emésztőrendszeri szövődményeket okozhat . 
 
A létfontosságú szervek elégtelen működése halált is okozhat – mondja Travers. A beteg bőrében nagy mennyiségben mutattak ki bizonyos fajta gyulladásos fehérjét. A kutatók laboratóriumi vizsgálatban normál bőrsejteket tettek ki e fehérje és a szoláriumban is alkalmazott UV sugárzás hatásának, ami nagy mennyiségű gyulladásos fehérje-felszabadulást és a sejtpusztulást okozott.
 
Egy nemrégiben végzett, 1200 főre kiterjedő vizsgálatból kiderült, a szoláriumba járók 10 százaléka bőrbetegség kezelése miatt megy oda, 5 százalék orvosi javaslatra. – A betegek egyre növekvő számban használják a szoláriumot öngyógyító eszközként, mivel a köztudatban az él, hogy előnyös hatásai között a kiütések elmulasztása is szerepel. – összegzi a vizsgálat.


 -nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.