Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-15 11:28:00

Katasztrófák évtizede

Gyorsult a Föld forgása a japán földrengéstől

A pénteken Japán északi részét érő rendkívüli erejű földrengésnek számos jelentős hatása van bolygónk egészére nézve.

A Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengést, mely az eddig mért legnagyobb érték ezen a tájon, a híradások szerint még 150 utórengés követte. A hivatalos adatok szerint 1900 fő halt meg vagy tűnt el, 212 ezer embert evakuáltak, és jelenleg 5,5 millió család van áram nélkül, 600 ezer víz nélkül. A Tokiótól északra lévő területeken az öt katasztrófa sújtotta megyében továbbra is rendkívüli állapotok uralkodnak. Tokiótól délre viszont normalizálódott a helyzet, beindult a közlekedés, az áramellátás is megfelelő. A rengés epicentruma Tokiótól 400 kilométerre, a tenger mélyén volt. A földrengés miatt már több helyütt cunami érte el Japán északkeleti partvidékét, némelyik hullám tíz méter magas volt .

Olyan térségekben pattannak ki a legnagyobb földrengések, ahol egy kőzetlemez egy másikkal ütközve alábukik, és a mélybe jutva felolvad a földköpenyben az anyaga, s így kiterjedt vulkánosságot okoz maga felett. A mélytengeri árkok területén az ilyen ütközési zónák a legveszélyesebbek, a mostani rengés is ilyen helyen történt.

Amennyiben a földrengés a tenger alatt pattan ki, és a tengerfenék kőzetanyagát hirtelen emelkedő lökés éri, az szökőárat, cunamit (tsunamit) kelt. A szökőár-hullám a nagy hosszúsága miatt szinte észrevehetetlen, a partokat elérve azonban akár 10 méter magas hullámfalként árad a szárazföldre. Haladási sebessége akár 800 kilométer is lehet óránként.
 

A cunami pusztítása. A két felvételt a Terra Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) nevű műszere készítette


Változó forgássebesség

Bolygónk forgására is hatással van a Japánt sújtó földrengés. A katasztrófától a Föld tengelyforgási ideje  1,6 mikromásodperccel rövidült (a mikromásodperc a másodperc egymilliomod része), és tehetetlenségi tengelye 10-25 centiméternyit mozdult el. (A tehetetlenségi tengely a Föld tömegeloszlása szerinti vett szimmetriatengely, amely nem esik egybe a forgástengellyel, hanem mintegy 10 centiméterrel eltér tőle a Föld felszínén mérve.) A  Föld tengelyforgási ideje a szakértők becslése alapján mintegy 1,8 mikromásodperccel rövidült le, azaz forgása kissé gyorsult.

A Föld tengelyforgása számos egyéb nagyszabású földrengésnél is módosult. A 2010-ben bekövetkezett, 8,8-as erősségű chilei földrengés nyolc centiméterrel mozdította el a forgástengelyt, a 2004-es szumátrai 9,1-es földrengés pedig 6,8 mikromásodperccel változtatta a tengelyforgás időtartamát, azaz ennyivel rövidülhetett meg egy nap hossza. Nagyjából 2,4 métert mozdultak el a rengéstől a Japán-szigetek, bolygónk tehetetlenségi tengelyének helyzete pedig 10 és 25 centiméter közötti mértékben tolódott el korábbi helyzetéhez képest.  

-nemesi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.