Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-10 16:08:00

Világvége-variációk

Földünkbe csapódik a kisbolygó?

Az Apophis nevű kisbolygó 2036-ban elérheti a Földet, és ezzel jelentősen megváltozhat az emberi civilizáció, mondják egyes orosz kutatók.

Nagy a baj, ezért Anatolij Perminov, az orosz űrügynökség vezetője nemzetközi tudóskonferenciát szervez a nyárra, mit lehetne tenni a bolygónkat fenyegető, mintegy 350 méteres kozmikus kődarab ellen. A nagy nyugtalanság 2004-ben kezdődött, amikor Apophist fölfedezték. Akkor a csillagászok 2,7 százalékos esélyt adtak annak, hogy az aszteroida 2029-ben a Földnek ütközik. Később módosították az időpontot, amely szerint a földrengető esemény 2036. április 13-án következik be. A lehetséges legrosszabb következmény, hogy az Apophis a Csendes-óceánba zuhanva óriási tengerárat indít el, ami súlyos pusztítást okozhat majd.


   A kisbolygó becsapódása megváltozatathatja az ökoszisztémát
 

A kutatók szerint a 2036-os esemény szempontjából a kisbolygó 2029-es Föld közeli „látogatása” lesz a döntő, mert ha az ekkor sikeresen beletalál egy úgynevezett gravitációs lyukba (amely egy néhány száz méter átmérőjű terület), és azon át kerül földközelbe, akkor ezzel előkészíti a 2036-os sikeres becsapódását. Ám ennek az esélye – a legújabb amerikai számítások szerint – 1:250 000, ami jóval kisebb valószínűség a korábban becsült értékhez, az 1:45 000-hez képest.

Az oroszok azonban változatlanul aggódnak. Noha konkrét becsapódási becslést még nem közöltek, mégis nagyon komolyan veszik a fenyegetést, és közös akcióterv kidolgozására hívják a tudományos világot. Olyan berendezés megépítését sürgetik, amellyel módosítani lehet az aszteroida pályáját, így kerülve el az ütközést. Ennek szellemében nyilatkozott a minap Leonyid Szokolov is, a Szentpétervári Egyetem kutatója, aki szerint az Apophis 2029 áprilisában 37-38 ezer kilométerre fog elhaladni bolygónk mellett, és az akkor föllépő pályaváltozás nagy valószínűséggel előkészíti a hét évvel későbbi becsapódást.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA mérnökei szerint, noha az Aphophisnak van a legnagyobb esélye, hogy Föld közelbe kerüljön, mégis az a legvalószínűbb, hogy békésen halad majd el a kritikus időben bolygónk mellett. Így aztán sem 2029-ben, sem pedig 2036-ban nem lesz vége a világnak.

Robbanás Tunguzban
Sokak szerint az oroszok nyugtalanságának oka az úgynevezett Tunguz-esemény: az 1908 nyarán Szibéria középső részén, az Alsó-Tunguzka és a Léna folyók között, a földtől mintegy hat kilométer magasságban fölrobbant kisbolygó (vagy üstökös mag). A robbanás helyszínén legelésző állatok hamuvá égtek, a detonáció 30 kilométeres körzetben minden fát gyökerestől tépett ki, és még a legközelebbi, a 65 kilométerre eső faluban is betört minden ajtó és ablak. Pusztító hatása a kutatók szerint akkora volt, ami ezer, Hirosimára ledobott atombomba keltette robbanásnak felel meg. Ehhez képest, ha az Apophis kisbolygó robbanna föl, annak pusztító ereje közel 50 milliószorosa lenne a Hirosimára dobott bombáénak.


Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.