Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-02 11:54:00

30 millió fényévnyire van a Földtől

Felfedezték a Tejútrendszer ikertestvérét!

Lenyűgöző képet tettek közzé, amelyen a Tejúthoz nagyon hasonló galaxis látható. Bár a csillaghalmaz kétszer akkora, mint a Tejút, a hasonlóság döbbenetes.

Az NGC 6744 névre keresztelt spirális galaxis a csillagászok egybehangzó állítása szerint kiköpött mása a Tejútrendszernek, annyi különbséggel, hogy az kétszer nagyobb.

A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne. A Földről két spirálkarját, az Orion- és Nyilas-kart látjuk. A Tejútrendszernek a Földről látható része a Tejút. Ez egy halvány, felhőszerű sáv, amely az egész éjszakai égbolton áthúzódik, és ott figyelhető jól meg, ahol tiszta a levegő, kicsi a páratartalom és a fényszennyezés. Azért tűnik sávnak, mert galaxisunk korong alakú, és mi az egyik kar belsejében vagyunk, ezért a korongra merőlegesen kevés csillagot látunk, a korong síkjának irányában sokat.

A most felfedezett Tejútrendszert Chilében vették észre a Dél-európai obszervatórium MGP/ESO 2,2 távcsővével. A galaxisról annyit lehet tudni, hogy 30.000.000 fényévre van tőlünk, a Pavo konstellációban.
 


 

Egy kis társ-galaxist is felfedeztek az NGC 6744 mellett, amely leginkább az általunk már ismert Magellán- felhőhöz hasonlítható. A Nagy Magellán-felhő (angolul Large Magellanic Cloud, röviden LMC) törpegalaxis, amely Tejútrendszerünk körül kering, nagyjából ötven kiloparsec (≈160 000 fényév) távolságra. Átmérője kb. 1/20-a a mi galaxisunkénak, csillagainak száma pedig 1/10 része (ez nagyjából 1010 csillagot jelent), és felfedeztek benne egy 9 naptömegű fekete lyukat is. Bár jórészt szabálytalan az alakja, fellelhetőek a spirális szerkezet nyomai.

Élesen körülhatárolt spirál-karok fedezhetőek fel a képen, ami azt mutatja, hogy sok csillaghalmaz van az újonnan felfedezett galaxisban. A fényesség és vörös ragyogás a hidrogén gáznak köszönhető, amely elég aktívan van jelen a régióban.

 

(mi, BBC)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.