Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-12-29 19:30:00

Hogyan válik tömeghisztériává egy-egy jóslat?

Ezek a világvégék maradtak el

Közeledik a 2012-es év, amelynek végére újabb fontos világvégét jósolnak. Ennek apropóján az urbanlegends.hu összegyűjtött pár modern kori Armageddont.

1. 1910. május 18.

Az 1880-as évektől létezett egy olyan tudósi vélekedés, mely szerint a Föld közelében elhaladó Halley üstökös farkát körülvevő mérges gázfelhő veszélyt jelenthet a földlakók számára. A világ végét hozó üstökös képe ettől kezdve rendre feltűnt a sajtóban. Budapesten a Gellért-hegy volt a megfigyelők székhelye, de amikor a Föld május 18-án áthaladt az üstökös csóváján, mindössze néhány, az északi fényhez hasonló villanást lehetett látni.

2. Az 1914-es esztendő

Erre az évre jósolták a Jehova tanúi egyik világvégéjüket, de csak egy világégést kaptak. Miután a Föld megmaradt, a jehovák módosítottak a jövendöléseiken, de az esőnapok – 1925-ben és 1975-ben – sem jöttek be.

3. 1925. február 13.

1925-ben tucatnyi reformadventista – az MTI korabeli tudósítása szerint – „a világ végére, Long Island szigetére” menekült, hogy ott várja be a világvégét. Vezetőjük „Reidt Róbert” német származású parasztember volt, aki azt ígérte, „a világot hét napig tartó tűz, pestis és árvíz fogja elpusztítani”, de a hívőket felveszi magához az „Isteni Fényesség”. A helyi Ku-Klux-Klan bedühödött Reidtre próféciái miatt, a hatóságok pedig egy nyomozót állítottak rá, mert azt gyanították, meg akar lépni felesége és gyerekei elől Kaliforniába. A világvége végül elmaradt, Reidt pedig valahogy csak eltűnt az őt figyelő detektív elől.

4. 1943. május 31.

Aalborg városában egy 21 éves kereskedősegéd hirdetett világvégét május végére. Négyszáz követőt toborzott, akik mindenüket eladták és elkeseredett dorbézolásba kezdtek – derül ki egy 1943-as MTI-híradásból. A világvége végül elmaradt, a prófétának menekülnie kellett a feldühödött hívek elől.

5. 1962. febuár 4.

1962-ben bolygók együttállását figyelték meg a Bak csillagképben. A jelenség alkalmából Jean Meeus neves belga csillagász hiába próbálta megnyugtatni az aggódókat, az emberek inkább hittek az asztrológusok és a bulvárlapok világvége-riogatásainak.

6. 1982. március 10.

Még ma is kapható az a hetvenes évekbeli könyv, amely naprendszerbeli bolygók együttállásából következtetve természeti katasztrófák sorozatát jósolta a Földdel kapcsolatban. A Jupiter-effektus évre keresztelt jelenségből semmi nem lett, a szerzők azonban, hogy védjék a mundér becsületét, azért megpróbálták elméletüket igazolni néhány, az évben tapasztalt különleges földmozgással. Magyarországon akkoriban a Gellért-hegy Dunába omlásával riogatták az embereket.


Sokaknak jó üzlet a világvége-riogatás. Fotó innen

7. 1992. október 28.

Október 28-án késő este Szöulban különböző szekták mintegy tízezres tagsága kétszáz templomban kezdett imádkozni, várva az éjfélre megjósolt világvégét. Úgy vélték, éjfélkor angyalok viszik őket a mennybe, majd megkezdődik a világ megsemmisülésének hétéves folyamata, amely előkészíti Jézus második eljövetelét. Néhány erőszakos cselekedettől eltekintve a szekták tagjai békésen vették tudomásul a világvége elmaradását. Az egyik szekta vezetője egy év börtönt és pénzbüntetést kapott, amiért korábban 1,3 millió dollárt gyűjtött össze a hívektől.

8. 1993. november 14.

1993-ban a kijevi hatóságoknak gyűlt meg a bajuk a „Fehér Testvériség” nevű, fiatalokat tömörítő vallási szektával. Vezetőnőjük, Maria Devi Christos azt hirdette: a világvégét csak 144 ezer „Igaz” élheti túl. Az időpont közeledtével egyre szaporodtak a hívek akciói – egyesek csoportos öngyilkossággal fenyegetőztek, mások megtámadták az emberiség másik részét képező „Bűnösöket”, sőt egy alkalommal még egy kijevi katedrálisba is betörtek. A látnoknő hiába állította magáról, hogy benne született újjá Krisztus és Szűz Mária, ez sem óvta meg a rendőrségtől, amely még időben letartóztatta. A tömeges öngyilkosság napján így csak alig néhány száz „fehér testvér” gyűlt össze, és a nagy esemény is elmaradt.

9. 1997

A hírhedt Aum Sinrikjo (Legfelsőbb Igazság) nevű vallási szekta 1997-re ígérte a világvégét, és ők mindent meg is tettek annak érdekében, hogy ez mielőbb eljöjjön. A szektatagok öt metrókocsiban helyeztek el szarin ideggázt 1995-ben, tucatnyi embert megölve, ezreket megbetegítve. Mint a terrortámadás után kiderült: a szekta a metrótámadás előtt több gyilkosságot hajtott végre, vegyi fegyvereket és robbanószerkezeteket állított elő. A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót és 12 további szektatagot halálra ítéltek a támadás miatt, többségük siralomházban várja a folytatást. A börtönben lévő szektavezér 1999-ben újabb világvége időpontot talált: 1999 szeptemberét.

10. 1998. január 8.

1998 januárjában csoportos öngyilkosságot hiúsítottak meg Tenerifén. A rendőrök a Naptemplom Rendje elnevezésű szekta után nyomozva jutottak az öngyilkosságot tervező csoport nyomára. A harminc ember azért készült véget vetni életének, mert abban a hitben éltek, hogy január 8-án este nyolckor bekövetkezik a világvége. A hívőket azonban nem fenyegette veszély: őértük egy ufó érkezett volna Spanyolország legmagasabb hegyére, a Teide csúcsára, hogy megmentse és kozmikus utazásra vigye őket.

11. 1999. május 8.

1998-ban 35 ezer indiai napszámos menekült el a világ egyik legnagyobb hajóroncstelepéről, Alangról, miután egy csillagjóstól úgy értesültek, május 8-án vége lesz a világnak.

12. 1999 „hetedik hónapja”

Nostradamus egyik négysorosában azt jósolta, hogy az 1999-es esztendő hetedik hónapjában félelmetes király ereszkedik le az égből… előtte és utána Mars boldogan uralkodik. A kódfejtők egy része ebből arra következtetett, hogy 1999 júliusában bekövetkezik a világvége, más részük szerint csupán a teljes napfogyatkozást jósolta meg előre, csillagászként. Egy rossdorfi tudós azonban igen elegánsan cáfolt, amikor rámutatott: mivel Nostradamus jóslatai a 3797-ig szólnak, az 1999-es világvégére így felesleges is lett volna számítani.

13. 1999. szeptember 9.

Egyes értelmezések szerint a 99 9. hó 9-ike megfelel a “9999″ jelnek, amelyet bizonyos informatikai programok befejezésére használnak, és azt jósolták, ez a véletlen egybeesés irányíthatatlan zűrzavart okoz, amely előidézheti a világ végét.

14. 1999. szeptember 11.

Egy befolyásos Los Angeles-i rabbi, Philip Berg azt állította, hogy egy tűzgolyónak kell ezen a napon a Földnek ütköznie.

15. 1999 decembere

1999 októberében az izraeli hatóságok őrizetbe vettek 21 külföldi keresztényt, akik az Olajfák hegyének közelében várták Krisztus második eljövetelét, egy másik ezredvégváró csoportnak pedig megtiltották a partraszállást. És nem ez volt az első önvédelmi kitelepítés abban ez évben: januárban az amerikai Aggódó Keresztények követőit utasították ki az országból, a messianisztikus csoport tömeges öngyilkosságaitól tartva.

16. 2000

A kétezredik évhez közeledve a jövendőmondók szinte megőrültek: sorra jöttek vadabbnál vadabb elméleteikkel. Volt, aki azt jósolta, hogy Japán elsüllyed a tengerben, egy kasseli jövendőmondó pedig több millió halottal járó atomháborút jósolt. Persze egyik jóslatból sem lett semmi, és a számítógépek is megmenekültek, de így sem maradt áldozatok nélküli a riogatás. Az ugandai Joseph Kibwetere, aki szintén a 2000-es év beköszöntére jósolta a világvégét, amikor látta, hogy prognózisa nem jön be, lemészároltatta az Isteni tízparancsolat visszaállítása elnevezésű szektája több száz hívét.

17. 2000. május 5.

Ebben a hónapban újra bolygók együttállása okozott földi izgalmat, pedig ezúttal a jelenséget – a nappali fény miatt – szabad szemmel nem is lehetett megfigyelni. Május első napjaiban a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz közelítette meg egymást, aminek következtében önjelölt tudósok viharokat, földrengéseket, vulkánkitöréseket jósoltak. Az együttállás azonban nem okozott katasztrófát, gravitációs hatása elenyésző volt.

18. 2008 májusa


Barlangba bújva várta a világvégét 2007 őszétől hónapokon át egy közel háromtucat fős szekta az oroszországi Penza közelében, miközben prófétájukat elmegyógyintézetbe zárták. Pjotr atya állítólag az Újtestamentumból olvasta ki a világvége időpontját, de az újságírókkal már nem sikerült megértetnie az elméletét. A barlang fala a tavaszi olvadáskor omlani kezdett, így a hatóságok megpróbáltak behatolni, amiből egy kis lövöldözés támadt. Végül a tagok több csoportban előbújtak. A szekta alapítóját ugyan beszámíthatatlannak találták, később mégis elengedték. Nem sokkal később súlyos fejsérülésekkel kórházba vitték, állítólag öngyilkosságot kísérelt meg; e rejtélyes sérülésből aztán mindenféle összeesküvés-elméletek születtek.

19. 2011. május 21. és október 21.

Harold Camping erre az évre több világvégét is hirdetett, egyik sem jött be. A vallási vezér júniusban stroke-ot, szeptemberben pedig – több hamis jóstársával egyetemben – matematikai IgNobel-díjat kapott számításai pontatlansága miatt.

 

urbanlegends.hu (forrás: MTI archívum, Wired 2009/5, Wikipedia, New Scientist, UL archívum)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.