Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-15 12:00:00

Egyre fogyatkozik a repülő egerek élettere

Élhetőbb golfpályákat a denevéreknek!

A golfpályák létesítése a természetvédők szemében nem kívánatos esemény, a manikűrözött gyep ugyanis gyakran természetes élőhely helyébe lép.

A növényvédő szerek károsítják az élővilágot, azonban egy amerikai ökológus kiderítette, hogy a denevérek még hasznot is húzhatnak a mesterséges zöld foltokból.


Menedék is lehet

Kevina Vulinec, az amerikai Delaware-i Egyetem kutatója és hallgatókból álló csapata 22 éjszakát töltött a környék öt golfpályáján denevérfogó hálókat felállítva és ultrahangot észlelő detektorokkal mérve a denevérek aktivitását. Az ökológus az Amerikai Ökológus Társaság (ESA) éves találkozóján számolt be eredményeiről – közölte a Science magazin hírportálja

A denevérek leginkább az akadályként szolgáló kis tavak közelében és az utakat szegélyező parkszerű területeken fordultak elő. A szúnyogban gazdag környezet és az erdőszegélyek a természetben is vonzzák a denevéreket – magyarázta Vulinec. Mivel a környék denevéreinek természetes élőhelyei egyre inkább fogyatkoznak, a golfpályák fontos menedéket nyújthatnak az állatoknak.

A csapat most a golfpályák rovarállományáról gyűjt információt, kutatását pedig jövő tavasszal folytatni kívánja. Az ökológus reméli, eredményeikkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pályák kezelői denevérbarátabbá varázsolhassák területüket, hiszen ők is profitálnak a biorovarirtók jelenlétéből. Szerinte nem feltétlenül megfelelő hozzáállás, ha a természetvédelem csak szidja a golfpályákat – lehetőségként is lehetne tekinteni rájuk.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.