Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-19 16:00:00

35 millió ember szenved világszerte demenciában

Egyszerű fájdalomcsillapító az időskori elbutulás esetén

A szokásosan alkalmazott fájdalomcsillapítók - például a paracetamol - hatékonyabban enyhíthetik a demenciában szenvedő pácienseknél az agitált, izgatott állapotot, mint a kockázatosabb antipszichotikus szerek.

Svéd és norvég kutatók tanulmányukban most azt állítják, hogy az antipszichotikus szerek, amelyeket sokszor írnak fel számukra, nem feltétlenül indokoltak.


Fokozott agresszió

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány szerint a súlyos demenciában szenvedő páciensek jóval kisebb nyugtalanságot mutattak, amikor egyszerű fájdalomcsillapítókat kaptak, mint amikor a szokványos kezelésen voltak. Az előrehaladott demenciának – beleértve az Alzheimer–kórt is – gyakori tünete a fokozott agresszió és az agitált állapot. Ez a viselkedés egyaránt stresszt jelent a páciens és a családtagjai számára, és komoly kihívás a hivatásos gondozók számára is.


Kíméletesebb gyógymóddal a demencia ellen. Fotó innen

Számos országban ilyenkor antipszichotikumokat írnak fel az érintetteknek, a gondozóházakban élő demens páciensek mintegy fele kapja ezeket az egyébként nagyobb kockázatot hordozó gyógyszereket. Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint például Nagy-Britanniában a 180 ezer demenciával élő, antipszichotikumot szedő emberre évente 1620 többlet szélütés és 1800 többlet halálozás jut.


Meglepő hatás

Dag Aarsland kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet professzora csoportjával 352 súlyos demenciával, norvégiai ápolási otthonokban élő embert kezelt négy fájdalomcsillapító szer egyikével. Egy nyolchetes periódus alatt a páciensek 70 százaléka nagy adagban paracetamolt kapott, 20 százaléka buprenorfint (buprenorphine-t), egy félszintetikus, kábítószerfüggés és erős fájdalmak kezelésére is alkalmazott opioidot. A fennmaradó 10 százalék erősebb fájdalomcsillapítót, morfint vagy pregabalint kapott, egy kontrollcsoport pedig a szokásos kezelést folytatta, amely antipszichotikumokat és antidepresszánsokat jelentett.

A próba ideje alatt, majd még négy héten át olyan szakemberek vették fel a nyolcvanas éveikben járó páciensek adatait, követték nyomon állapotukat, akik nem tudták, hogy ki, milyen szert kapott. A fájdalomcsillapítót szedők körében 17 százalékkal csökkent az agitáltságot jelző tünetek előfordulása, jobban, mint azt az antipszichotikumokkal való kezeléstől elvárják. Az eredmények szerint a beavatkozások klinikailag és statisztikailag is jelentősen csökkentették a páciensek fájdalmát és agitáltságát is – írta a BMJ-ben megjelent kommentárjában Paul Rosenberg és Constantine Lyketsos, mindketten a bostoni Johns Hopkins Egyetem professzorai.

Világszerte 35 millió ember él demenciával, ez a szám 2050-re várhatóan megháromszorozódik, ahogy bolygónk népessége öregszik.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.