Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-11-09 09:09:00

Nem csak az IQ fontos

Dolgozz több nővel!

Ha egy fejvadász olyan embert keres, aki egy feladat megoldásán másokkal együttműködve, csapatban tud dolgozni, akkor nem érdemes a legintelligensebb jelöltre várni.

 Anita Woolley és munkatársai a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetemen a csoportintelligencia és az együttműködő személyek tulajdonságainak összefüggéseit vizsgálták. Ennek mérésére Woolley 699 embert osztott be kettő-öt fős csoportokba, és különféle egyszerű feladatok elvégzésére kérte meg őket. A feladatok kapcsán úgynevezett ötletbörzén vettek részt, erkölcsi érvelést kellett kifejteniük, össze kellett rakniuk egy kirakós játékot, s végezetül megbeszélték a feladatokat. A csoportokat aszerint értékelték, hogy milyen jól oldották meg a feladatokat, és ezek alapján kaptak pontszámot csoportos intelligenciájukra.

Az egyéni intelligenciát mérő IQ-tesztek arra a feltevésre támaszkodnak, hogy azok az emberek, akik jók egy megoldásában, általában több feladatban is jók. Ez arra enged következtetni, hogy egy mögöttes „általános intelligencia” is létezik. Bár némileg ellentmondásosak az eredmények, az ilyen kísérletekkel többnyire meg lehet jósolni, hogyan fog valaki egy komplex tesztben teljesíteni. Woolley csapata az IQ-hoz hasonló mérőszámot talált a csoportoknál, és ez is azt jelezte, hogy a csoport jól fog teljesíteni a későbbi, összetettebb feladatokban.

Woolley, hogy megtudja, kinek volt a legnagyobb szerepe a csoport általános intelligenciájának kialakításában, különféle tényezőket mért meg; mint például a csoport tagjainak egyéni intelligenciáját, személyiségvonásait, szociális érzékenységét, továbbá különféle pszichometriai tesztekkel a csoport elégedettségét és motivációját is.

Meglepetten tapasztalta, hogy a szociális érzékenység – amit  olyan vizsgálattal mért, mely során a résztvevőknek fényképeken látott emberek érzéseit kellett azonosítaniuk – messze a legfontosabb tényezőnek bizonyult.

Azok a csoportok pedig, amelyekben a résztvevők könnyen át tudták venni a szót a többiektől és jól működött a párbeszéd, és ahol nagyobb arányban voltak a női résztvevők, magasabb kollektív-intelligencia értékeket értek el. Ennek oka – a kutatásvezető szerint –, hogy a nők szociális érzékenysége nagyobb, mint a férfiaké.

„Ha nem ismered előzetesen a jelöltek szociális érzékenységét, és eredményesebb csoportteljesítményt akarsz, akkor egész egyszerűen, válassz több nőt a csoportba, mint férfit!” – tanácsolja Woolley. Ezeknek az eredményeknek tükrében, melyek az egyén helyett a csoportmunkát állítják előtérbe, bebizonyosodott, hogy a munkacsoportokat más szempontok szerint kell összeállítani.

Forrás: http://www.newscientist.com

-nikol-

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.