Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-27 09:48:00

Vibrálásmentes jövő

Búcsú a papírkönyvtől?

2015-re az e-könyvek a hagyományos, papíralapú könyvek és magazinok erős konkurenciája lehet az e-book, állítják amerikai tudományos elemzések. A hazai piacon a színes elektromos könyvek hozhatnak áttörést.

A digitális könyvpiac robbanását vizionálja tanulmányában a Forrester Research nevű amerikai piackutató cég: 2015-re az e-könyvek komoly versenytársává válhatnak a hagyományos papíralapú könyveknek és magazinoknak.

Az elemzés szerint mintegy 60 millió vásárló közel 3 milliárd dollár értékben veszi majd az e-könyveket és folyóiratokat. Sokan már színesben is élvezhetik ezeket, mert a hírek szerint Kínában jövő tavasszal megjelennek az első színes elektronikuskönyv-olvasók.

A Kindle nevű könyvolvasó készüléket néhány éve dobták piacra az Egyesült Államokban, amelyre interneten vagy mobiltelefonos szolgáltatás útján lehet könyveket és újságokat letölteni és így olvasni. Persze csak azokat, amelyeknek létezik digitális változata, illetve a Kindle számára hozzáférhető. A könyvolvasót az Amazon nevű internetes könyváruház jelentette meg azzal a céllal, hogy digitalizált kiadványait ezen a módon is olvashassák. Mert a kiadvány így ráadásul olcsóbb, mint a hagyományos papírkiadásban, ahol a papír ára, a nyomda és a terjesztés költsége is terheli a könyvet, illetve újságot.

Az Amazon, amely mindmáig első az e-könyvek piacán, ma elsősorban a digitális folyóiratait próbálja népszerűsíteni. Eddig csak a világ nagy lapkiadói, így például a New York Times, a Le Monde és a National Geographic vállalkoztak arra, hogy lapjaiknak a nyomtatott változattal megegyező elektronikus kiadását is elkészítsék.

A színes e-könyvek minden bizonnyal további lendületet adnak a digitális kiadványok piaci térnyerésének. A kínai Hanvon elektronikai vállalat hamarosan megjelenő elektronikuskönyv-olvasója a minőségi nyomtatott könyvlapok képéhez hasonló minőséget fog majd nyújtani. Az ehhez használt úgynevezett E Ink technológia az elektronikus formában tárolt szöveget szürke alapon fekete betűkkel, vibrálásmentesen jeleníti meg, és olvasásuk – a hagyományos monitorokkal ellentétben – nem okoz fejfájást, és a szemet is kíméli.

Hazánkban az e-könyvek és magazinok piaca még gyerekcipőben sem jár, de a magyar nyelvű irodalomból mintegy négyszáz szépirodalmi mű már megvásárolható digitális változatban.

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.