Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-04 20:30:00

A környezetvédők aggódnak a ritka ásványkészlet bányászata miatt

Az új felfedezés megrendítheti Kína kivételes pozícióját

Japán kutatók állítják, hogy hatalmas mennyiségű ritka ásványfajtát találtak a Csendes-óceán mélyén, olyat, amelyet a high-tech berendezéseknél használnak.

A geológusok becslése szerint 100 milliárd tonna ritka ásványi anyag van a Csendes-óceán fenekébe ágyazódva. Jelenleg Kína termeli ki a világ földfémeinek 97 százalékát, de a mostani felfedezéssel a Nyugat megtörheti Kína dominanciáját.


Sarokba szorulhat Kína

Yasuhiro Kato, a tokiói földtudományi intézet docense a brit Nature Geoscience lapnak azt mondta: 78 helyszínen találtak a tengeri iszapban nagy koncentrációban földfémet. Elmondása szerint az egy négyzetkilométerre eső betétek mennyisége képes lesz biztosítani a jelenlegi globális fogyasztás egyötödét. Az ásványi anyagokat 3500 és 6000 méter mélységben fedezték fel az óceánkutatók. A helyszínek egyharmadán ritka földfémeket és ittriumot (fémes elem, a periódusos rendszerben a 39. helyet foglalja el) is találtak.


Mit rejt a mélység?

Az Egyesült Államok geológiai becslése szerint a globális tartalékok mindössze 110 millió tonnát tesznek ki, amelyet elsősorban Kínában, Oroszországban és más volt szovjet országokban, és az Egyesült Államokban találtak. Kína ritkaföldfém termelési monopóliuma Japánnal is területi vitát eredményezett. Japán azóta új források után nézett.

A maláj kormány azt fontolgatja, hogy engedélyezi egy ausztrál cégnek, hogy belevágjon a ritka földfémek bányászatába, de a helyiek félelmüknek adtak hangot: szerintük ugyanis nem megoldott a keletkező radiaktív hulladék tárolása. Mindeközben egyre növekszik azon vállalkozások száma, akik szívesen felásnák az óceánfenéket az igen értékes fémért. A környezetvédők azonban aggódnak a nemesfém- bányászat következtében pusztuló tengeri ökoszisztémák miatt.

 

–mi, BBC–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.