Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-25 08:00:00

Az indián gyerekek tanulás nélkül is értik

Az emberi agy rejtett kódja

Egységes, kultúrák közötti nyelv lehet az euklideszi geometria, aminek a törvényszerűségei az emberi elme struktúrájában már eleve adottak.

Az Amazonasz-környékén élő gyermekek annak ellenére is megértik az euklideszi geometria alapelveit, tulajdonságait, a pontok, vonalak és szögek által határolt alakzatokat, hogy valaha is tanulták volna azokat az iskolában. A brit Nemzeti Tudományos Akadémia kutatása nyolc, 7-13 éves korú gyermek és 22 felnőtt, mundurucu-törzsbeli indián vizsgálata révén igazolta: pontosan meg tudták mondani a lehetséges vonalak számát, melyeket két, meghatározott pont érintésével lehet megrajzolni úgy, hogy azok teljes háromszögeket, illetve más alakzatokat adjanak – annak ellenére, hogy igazoltan egyikük sem vett részt soha matematikai oktatáson.

A XVIII. században alkotó filozófus, Immanuel Kant az ész kategóriáinak leírása kapcsán úgy érvelt: minden emberi lény rendelkezik intuitív képességgel a geometria megértéséhez. Ezek az elvek a későbbi korok tudósai számára lehetővé teszik, hogy a matematikusok új, hasznos eredményeket vezethessenek le. Az absztrakt geometria iránti érzék lehet veleszületett, vagy természetesen tanulható a világban napról-napra megélt folyamatos kölcsönhatások révén – foglalták össze az akadémiai tanulmány szerzői.

Elizabeth Spelke, a Massachusetts-i Harvard Egyetem fejlődéstudományi kutatója is közölte felmérésének eredményeit, miszerint: „a kutatások azt sugallják, hogy az euklideszi geometria, amennyiben egyszerű, egy síkban fekvő pontok és vonalakból álló alakzatok esetében alkalmazzák, kultúrák között is érthető, egyetemesen megérthető igazságokat mutat, ami az emberi elme belső tulajdonságaiból fakad – még természetes környezetben élők esetén is”.

A kutatók a nyugati, iskolázott személyekkel kapcsolatban is elvégezték a teszteket: az Egyesült Államokban élő felnőtteket, 7 és 13 év közötti francia, illetve 5 és 7 év közötti amerikai gyerekeket kérdeztek. A kontrollcsoportok ugyanazokat az eredményeket mutatták, amit az amazonaszi indiánok esetében mértek – kivéve azokat az amerikai gyermekeket, akik korábban nem végeztek geometriai tanulmányokat.

A kutatók vonalakkal, síkokkal, szögekkel, három- és sokszögekkel kapcsolatos kérdéseket tettek fel a kontrollcsoportok tagjainak is, többféle alakzat vonalainak vázlatait is megmutatták a válaszadóknak, akiknek válaszolniuk kellett olyan kérdésekre, mint például: húzható-e vonal két pont között? Minden csoport jobban teljesített a síkgeometriai, mint a térgeometriai feladatok kapcsán – állítják a kutatók.

 

Bloomberg/ Illyés Szabolcs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.