Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-03 14:40:00

Inkább küldjünk SMS-t

Agytumort okozhat a mobiltelefon?

A WHO jelentése szerint veszélyes a folyamatos mobilhasználat az egészségünkre, keresik a megoldásokat.

A WHO egészségügyi világszervezet 2B kódjellel ellátva vezet egy listát az emberi egészségre különösen ártalmas, rákot okozó kémiai anyagokról. Nemrégen felkerült erre a listára a mobilsugárzás is, aminek immár mérhető veszélyei vannak.

A Földön jelenleg 5 milliárd mobiltelefon bocsát ki különböző rádióhullámokat folyamatosan. Ennek környezeti és biológiai hatásai egyelőre nem tűnnek veszélyesnek, bár a kutatások kimutatták, hogy különleges koncentrációban igenis rákot okozhat a mobiltelefonok sugárzása. Ugyanakkor ez a koncentráció csak elméletileg fordulhat elő, a így a kockázat igen alacsony, írja Hiawatha Bray bostoni elemző. A WHO veszélyességi listáján a rák kialakulása egy átlagos mobiltelefonhasználónál egy szinten van a rendszeres pácolt zöldség- és a rendszeres kávéfogyasztókéval, vagyis szinte minimális.


Inkább küldjünk SMS-t

Sokkal jobban aggasztja a WHO kutatóit a mobiltelefonálás és az agytumor kialakulása közti összefüggés. Az amerikaiak átlagban 20 percet beszélnek mobilon naponta, legalábbis a CTIA, a mobilszolgáltatók egyesült szervezetének adatai szerint. A kutatók amiatt kongatták meg a vészharangot, mert azok körében, akik átlagban 30 percet vagy annál többet beszélnek a telefonjukon, riasztóan magas az agytumoros megbetegedések száma.

A mobilpiacon már feltüntek különböző „sugárzásvédelmi” kiegészítők a készülékekhez, de ez a szakértők szerint semmire sem jó: ezek az eszközök ugyanis a rádióhullámokat blokkolják, de mivel a telefonok azokon kommunikálnak, egy bizonyos blokkolási érték fölött nem lehet telefonálni. Egy másik törekvés szerint megállapítanának egy sugárzási határértéket a készülékek számára, de ez egyrészt a gyártók szerint kivitelezhetetlen, másrészt a határérték az intenzitást nem befolyásolja, ezért gyakorlatilag felesleges.

A kutatók praktikusan két házi módszert ajánlanak, amivel csökkenthető az agytumor esélye – mindkettőnek a lényege, hogy a készülék ne legyen folyton a fejünk közelében. Ezért az SMS, vagy a mobilon küldött e-mail-ek intenzívebb használatát tartják egészségvédő megoldásnak, valamint a headset (mobilra csatlakoztatható fülhallgató és mikrofon) használatát.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.