Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-18 10:34:00

Felelőtlen felnőttek: mérgező környezet

Agyhártyagyulladás és passzív dohányzás

A dohányfüstben felnövő gyermekeknél a sokféle ártalom mellett a súlyos tüdő- és agyhártyagyulladás kockázata is megnő. A dohányzó kismamák rengeteget ártanak gyermeküknek.

A passzív dohányzásnak kitett gyermekek hajlamosabbak a meningococcus baktériumok által okozott súlyos agyhártyagyulladásra, mint azok, akiknek szülei nem dohányoznak. Chien-Chang Lee és kollégái a Harvard Egyetemen Közegészségügyi Tanszékén emellett lehetséges kapcsolatot is felfedeztek a passzív dohányzás és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás, illetve a Haemophilus inluenzae B okozta fertőzés között. A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója, a Haemophilus inluenzae B elsősorban gyermekekben okoz tüdő- illetve agyhártyagyulladást.

A kutatók a szakirodalom áttanulmányozásával összesítették azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, melyek a súlyos bakteriális fertőzések előfordulását hasonlították össze a passzív dohányzásnak kitett  és a nem-dohányzó környezetben élő gyermekek esetében.

Azt találták, hogy a passzív dohányzás megkétszerezi a meningococcus okozta fertőzés valószínűségét. A pneumococcusok és a Haemophilus influenzae B okozta fertőzés valószínűsége is nő, de ez lehet a véletlen műve is, mivel viszonylag kevés tanulmány foglalkozik ezekkel.

A tanulmány szerint a passzív dohányzásnak kitett gyermekek orrváladékában a meningococcusok (Neisseria meningitidis) és a pneumococcusok mennyisége emelkedett. Ezek a kórokozók normálisan is jelen vannak az orrváladékban, de általában olyan alacsony számban, hogy nem okoznak fertőzést. A hatás általában erősebb volt a 6 év alatti korosztályban. Az eredmények azt sugallják, hogy ha a gyermekek szülei abbahagyják a dohányzást vagy legalább otthon nem dohányoznak, akkor az ezek a kórokozók által okozott fertőzések száma csökkenthető.

A tüdőrák halálozási világranglistáját a magyar férfiak vezetik. Mögöttük, szorosan felzárkózva a második helyen a magyar nők állnak. Vannak gyermekek, akik  beleszületnek a füstös környezetbe, és akik folyamatosan szívják magukba a füstöt a terhesség negyven hete alatt. A dohányzó kismamák ártanak a legtöbbet, mert veszélyeztetik a magzat fejlődését. A dohányzás spontán vetélést, koraszülést, és később megmutatkozó visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességeket okoz. Az anyatej is közvetíti a cigarettában fellelhető méreganyagokat, így a passzív dohányzástól szenvedő újszülöttek esetében gyakoribb a csecsemőhalál és a légúti (asztmatikus, allergikus) megbetegedés is. A passzív dohányzás és a dohányfüstös környezet legalább akkora ártalmat jelent, mintha a gyermekek maguk szívnák a cigarettát. Az ÁNTSZ adatai szerint ma hazánkban az óvodások 40 százaléka passzív dohányos. Minden második családban található dohányzó személy.

  -nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.